Гориво

Марина Чигоја

Цијене горива у Српској не престају да дивљају!

Иако се још нисмо привикли ни на цијене које су до јуче важиле, данас нас је већ дочекало ново поскупљење. Нови цјеновници почеће да се примјењују данас, на неким пумпама ће можда сачекати са корекцијом док потроше старе залихе, али не сумњамо да ће на свим пумпама већ до краја седмице гориво бити знатно скупље.

Према најавама власника бензинских пумпи, деривати ће у просјеку поскупјети за осам фенинга по литру. Тако ћемо за литар дизела плаћати између 2,45 и 2,5 марака, а за бензин од 2,4 до 2,45 КМ.

Наравно, плаћаће онај ко буде могао да издржи овај најновији удар на џеп! Јер, послије поновног дивљања цијена не сумњамо да ће од сада бити све већи број возача примораних да свог четвороточкаша паркирају у гаражу и сачекају нека "боља" времена.

Шта је разлог константном расту цијена горива? Aко је судити према ријечима дистрибутера, главни разлог је раст рафинеријских цијена. С друге стране, у рафинеријама истичу да је разлог раст цијена нафте на свјетском тржишту.

Ипак, ту долазимо до одређених несугласица, јер је јуче нафта појефтинила и сада барел кошта нешто више од 100 долара.

С друге стране, цијене деривата у Српској биле су знатно ниже раније него данас, иако је барел нафте знао да кошта скоро 150 долара.

Из овога се може закључити да ствари баш и нису онакве каквим се покушавају представити и да је очигледно да неко извлачи велику корист из свега овога. Јасно је да је тржиште нафтних деривата у Српској потпуно измакло контроли и да би озбиљно требало размислити о неком механизму заштите купаца од огромних скокова цијена.

Јер, није ту само у питању цијена горива. Деривати ће само бити први у ланцу поскупљења и оправдање за сва остала поскупљења која нас сигурно послије овога чекају.

Aко томе још додамо податак да плате у већини привредних грана падају и да је огроман број оних који их уопште и не примају, можда је крајње вријеме да се сви запитамо шта нам је радити. У оваквом привредном амбијенту, са оваквим платама и цијенама, сасвим сигурно не можемо зрачити никаквим оптимизмом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана