Гориво по Фадилу

Дарко Момић

Није никаква мудрост рећи да политичари једно мисле, друго говоре, а треће раде. Није новост ни када данас говоре једно, а сутра нешто сасвим друго и дијаметрално супротно. Није више никакво изненађење ни када промијене странку и пређу у противнички табор.

Али, све то не значи да им такво понашање треба опраштати и да им треба давати подршку када потпуно окрену ћурак и почну да говоре и раде оно против чега су се до јуче грлато и грчевито борили. Напротив, хипокризију или лицемјерје треба ‘естоко казнити, а СДА се прије неколико дана отворено номиновала за титулу најлицемјерније странке.

- Повећање акциза за 15 фенинга и раст цијена нафте на свјетском тржишту не могу бити оправдање да цијена горива на бензинским пумпама у БиХ за кратко вријеме буде повећана за скоро пола марке. Индикативно је и да се сваки раст цијена нафте на свјетском тржишту користи за несразмјерно повећавање цијена на бензинским пумпама, док се у ситуацијама када цијена на свјетском тржишту пада, систематично одгађа појефтињење - поручили су прије неколико дана из странке Бакира Изетбеговића.

Све би то било лијепо, али само да смо сви кратке памети и да памтимо као златне рибице. Ал' не лези вра‘е!

Федерални премијер и кадар СДА Фадил Новалић прије тачно три године је изјавио дословно сљедеће: “Цијене нафте су тренутно ниске у свијету и падаће још више, па је сада право вријеме да се цијена нафте у БиХ повећа за 10 одсто.”

И шта ћемо сад?! Да ли у СДА сматрају да смо ми сви глупи и неписмени?! Да смо сви заборавили све глупости које су изговорили њени функционери и да се нико не сјећа ове Новалићеве вербалне бравуре?!

Е, па, нисмо! И зато је лицемјерје СДА још веће, иако би се за њено понашање могли наћи и много пе‘оративнији епитети него што је лицемјерје, попут, рецимо, безобразлук. Или још боље - чисти безобразлук.

Заиста, како другачије назвати понашање у којем послије цитиране Новалићеве глупости странка саопшти да се “сваки раст цијена нафте на свјетском тр‘ишту користи за несразмјерно повећање цијена на бензинским пумпама, док се у ситуацијама када цијена горива на свјетском тржишту пада, систематично одгађа појефтињење”.

На‘алост, јефтино додворавање бирачима у какво се убраја поменуто саопштење СДА до сада је давало резултате, па нема сумње да ће тако бити и 7. октобра. Поготово зато што се на гласање или иде пјешке или неко дође по вас. Аутомобилом у којем је слу‘бено гориво!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана