Гориво и политика

Марина Чигоја
Гориво и политика

Представници бошњачких странака у извршној власти БиХ поново су, зарад очувања сопствених или фотеља својих страначких колега, бојкотовали економски напредак земље и све то уз оправдање да су то учинили због очувања човјекове средине и испуњавања европских стандарда.

Па, господо министри, није ли БиХ до сада безброј пута пропустила прилику да у неким другим сферама у којима није постигла европске стандарде, то уради. На првом реду су бројне ствари у политици које се не испуњавају.

Због чега је сада бошњачким лидерима толико стало да се испуне европске стандарде? Да ли се иза тога заиста крије испуњавање европских стандарда или ускостраначки интереси?

Одговор је сасвим јасан. Мандат појединих бошњачких представника у државним институцијама истиче, а да би их задржали на том мјесту, њихове колеге се свесрдно труде да им помогну и то како - политиком уцјењивања!

Тако је Савјет министара БиХ јуче на ванредној сједници донио одлуку о измјенама и допунама Одлуке о квалитету течних нафтних горива којом су рокови из досадашње Одлуке продужени само за 60 дана! Добро је познато да је тај рок исувише кратак да би Рафинерија нафте Брод успјела да изгради нова постројења чиме би се обезбиједила производња безоловних бензина и мазута у складу са стандардима ЕУ, јер остали деривати произведени у Броду испуњавају све потребне стандарде.

Овим су бошњачки представници у власти БиХ показали да им нису битни интерес грађана, порука коју шаљу страним инвеститорима и самим тим економски напредак земље која се налази у незавидном положају. Осим тога, у свим земљама региона успостављени су механизми заштите домаћих произвођача нафтних горива, што у БиХ није случај, па је тако једини домаћи произвођач остављен на милост и немилост политичких уцјењивача и разних лобија.

Надамо се и вјерујемо да ће се, прије свих, бошњачки политичари за два мјесеца, колико је остављено да се направи нови приједлог одлуке, успјети договорити и да неће бацити земљу у још већу дубиозу од оне у којој се налази. Јер овдје није ријеч само о Рафинерији, нити "само" о 1.600 радника, колико Рафинерија запошљава, овдје је ријеч о томе на који начин се ствари у БиХ рјешавају и колико се заиста води рачуна о свим њеним становницима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана