Горчина у јабуци

Ведрана Кулага Симић

БиХ је земља која добро зна да упропасти добре прилике и одбије пружену руку спаса која јој буде пружена од неке, економски далеко моћније земље и такви потези, нажалост, излазе на површину све чешће.

Посљедње упозорење на такве ствари стигло је из Русије јер је откривено да су појединци играли мимо правила због чега је БиХ дошла под лупу због лажи и превара.

Након што је тешком муком изглађена ситуација из 2016, а у вези са "домаћом" бресквом из Гвинеје која је пласирана на руско тржиште, на помолу је нова рампа. Овога пута за јабуку.

Рампа је спуштена опет због покушаја малверзација јер је једна компанија хтјела да као домаћи производ на тамошње рафове достави јабуку из Пољске.

Руски органи разоткрили су цијелу ситуацију и јасно ставили до знања домаћим властима да је компанијама из БиХ стопиран извоз јабуке на њихово тржиште. И на то имају пуно право.

Спорна компанија и још спорнији произвођач "домаће" јабуке из Пољске тим потезом су ставили катанац произвођачима из БиХ који су имали милионске послове са Русима.

Једна сумњива пошиљка пријети да угрози пословање бројних произвођача у овој земљи који стварно раде на својим њивама и дају све од себе да имају добар род и производ који ће дати на домаће и страно тржиште.

Посао са Русима био је изузетна прилика за многе воћаре да уновче своје одрицање и залагање јер није мала ствар данас, у оваквим условима, имати отворена врата за успјех далеко до своје земље.

Сада је све под великим знаком питања, а на надлежнима у овој земљи су двије ствари. Једна је да сви који су били уплетени у ову мрежу преваре сносе одговорност за то, а друга је да дају све од себе да би са руским властима изгладили ситуацију и да поново отворе пут ка милионским пословима.

Воћари ће, сасвим извјесно, претрпјети велику штету и управо због тога надлежни морају да засучу рукаве и прекину што прије ову блокаду која је настала због одређене групе.

Ембарго је на снази од понедјељка. Воћари ће полако почети да сабирају губитке који ће им додатно отежати ионако тешко стање и положај у којем се налазе.

Надлежни треба да утврде, црно на бијело, ко је и шта радио, а одговорни за милионске губитке треба да сносе санкције да би ово био посљедњи случај да због нечијих хирова ова земља губи, ионако већ пољуљани имиџ на тржишту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана