Гомилање институција

Ведрана Кулага Симић

БиХ је једна од ријетких земаља која се, са тек нешто више од три милиона становника, може похвалити да има и више од 70 институција само на заједничком нивоу власти.

У бројним министарствима, канцеларијама, дирекцијама и другим институцијама запослено је готово 23.000 људи и то би било веома похвално да су сви они заиста  и потребни БиХ и да и она и њени грађани од њих имају и неке користи.

Ситуација у пракси, нажалост, није таква. Резултати рада из протеклих година су показали да добар дио служи како би у њих појединци "склонили" оне који су им одрадили и и даље раде добро за странку, за оне који су им симпатични, те оне којима су, на било који други начин, остали дужни.

Не треба заборавити и да је добар дио садашњих службеника и руководилаца посао добио због родбинских и других веза са функционерима који у својим рукама држе све конце ове и овакве БиХ, а не због знања, стручности и залагања.

Да је стање на терену другачије, то би свакако видјели и други у БиХ, али није, и не треба да чуди бурна реакција многих у моментима када на платни списак пореских обвезника у овој земљи дође још једна нова институција.

Под кровом Министарства комуникација и транспорта БиХ од половине јануара је Канцеларија за надзор и акредитацију овјерилаца у складу са законом о електронском потпису, чија се примјена чека дуже од деценије. У овом случају ријеч је о институцији која може допринијети унапређењу економске слике у БиХ јер би требало да олакша пословање предузећима због примјене електронског потписа, али њена важност не долази до изражаја због тога што је то чак 76. институција по реду на нивоу БиХ.

Небројено пута је поновљено да БиХ мора урадити озбиљну анализу и видјети које су јој институције заиста потребне, а које одавно заслужују катанац на браву, али за то није било воље. Овакав однос на терену никоме ништа добро не доноси, осим онима за које иде енорман новац из буџета за плате, накнаде, смјештај и разне друге ставке.

Домаћи лидери морају промијенити праксу и коначно сјести за исти сто како би разговарали о проблемима који вуку БиХ у понор из којег је тешко изаћи, ако им је то уопште интерес, а мјеста у том дијалогу мора бити и за јасну одлуку - које нам институције требају и са колико запослених.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана