Гомилање чиновника

Маријана Миљић Бјеловук

Институције у Српској настављају да гомилају број службеника, а само за шест мјесеци подијелиле су, ни мање ни више, него 626 радних књижица, што значи да су у просјеку мјесечно запошљавана око 104 нова радника.

Сасвим је јасно да се стара пракса наставља и да можемо да очекујемо да она достигне још виши ниво.

Овим потезом и праксом надлежни потврђују да их не интересују апели пословне заједнице да једном за свагда треба да зауставе запошљавање у јавном сектору и почну да смањују број службеника.

Јер немаром је угрожен и онај дио реалног сектора који показује знаке виталности и који је у истом периоду подијелио радне књижице за 2.362 радника.

Међутим, ово запошљавање у реалном сектору гуши јавни сектор, јер умјесто да смање број или само зауставе пријем нових раника, многи се одлучују да прошире листу запослених, што је могуће више.

Сасвим је јасно да ће ко год може покушати да се "ували" у неку агенцију, институцију, установу или управу и њихови челници треба да одлуче да ли ће то одобрити или не.

До сада су показали да то и те како одобравају и да ће подржати ново запошљавање у јавном сектору и тиме гушити реални, који је доведен до границе пропасти и не може да издржи превелики број чиновника на својим леђима.

Управо због тога, али и превисоких стопа опорезивања рада, плате у реалном сектору су ниске и сви они који не успију да се ухљебе у јавном сектору, напуштају Српску и одлазе у иностранство у потрази за бољим сутра.

Јасно је да и привредници и радници шаљу свакодневно јасну поруку надлежнима, односно да треба да зауставе запошљавање у јавном сектору, али и да помогну реални сектор смањењем оптерећења на плату.

Ако ову поруку заиста желе да чују, треба да смање број службеника и превисоке стопе пореза и доприноса, јер једино на тај начин биће створени услови да онај дио реалног сектора који показује знаке виталности постане и више него виталан и да запошљава раднике којима ће дати плату од које могу да живе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана