Гомилање администрације

Ма­ри­на Чигоја

Питање је до када ће привреда моћи да финансира тако гломазну администрацију? Због чега се сада иде на смањење плата буyетских корисника? Да ли се прекомјерно запошљавање у јавним институцијама отело контроли и коначно дошло на наплату?

Колико је у Републици Српској данас тешко доћи до посла најбоље зна више 150.000 људи који се налазе на бироима за запошљавање. С обзиром на то да је познато у каквим је проблемима привреда Српске, сигурно је да је међу тих 150.000 и знатан број оних који су у овој години остали без посла.

С друге стране, ако је судити према званичним статистичким подацима, јавни сектор нема тих проблема. Запошљавања тамо и те како има, па се у удобним фотељама у јавним институцијама за само неколико мјесеци смјестило више од хиљаду радника.

Званични подаци Завода за статистику РС показују да је за само шест мјесеци у 2012. години, од марта до септембра, у јавним институцијама запослено 1.290 нових радника.

Наравно, запошљавање је увијек добродошло и нико нема ништа против тога, али ако се узме у обзир чињеница да је у овом периоду у реалном сектору дошло до пада запослености, не можемо а да се не запитамо на који начин ће у идућем периоду функционисати наша привреда?

С обзиром на то да је ова година била изузетно тешка, а ништа боље прогнозе нису ни за идућу, с разлогом се питамо шта нам је чинити даље, јер немају сви привилегију да буду на државним јаслама.

Шта са оних 150.000 који и даље "сједе" на бироима и којима ће се вјероватно у идућој години придружити знатан број оних који сада имају какав-такав посао?

Очигледно је да се администрација константно и непотребно повећава и још више оптерећује привреду и запослене у том сектору. Питање је до када ће привреда моћи да финансира тако гломазну администрацију? Због чега се сада иде на смањење плата буџетских корисника? Да ли се прекомјерно запошљавање у јавним институцијама отело контроли и коначно дошло на наплату?

Све док се неко озбиљно не позабави овим питањем и коначно не стане у крај запошљавању по разним партијским, родбинским и другим везама, тешко је очекивати да ће се овдје нешто значајније промијенити.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана