Година поскупљења

Данијела Бајић

Цијене на бензинским пумпама и рафовима не престају да расту, таман кад помислимо да више неће бити поскупљења у набавци нас дочека ново изненађење.

И то углавном примијетимо када дођемо на касу и кренемо да платимо са уобичајених 50 марака, колико иначе одвајамо за неке основне намирнице на седмичном нивоу, али због износа на рачуну принуђени смо да из новчаника извучемо још једну црвену новчаницу.

Ако је судити дан по јутру, ова година ће бити година бројних поскупљења. Година је почела са цијенама горива, које су отишле ка горе, затим брашна, бијелог хљеба, уља, јаја, пилетине и другог меса. До љетних мјесеци ко зна шта све може да нас снађе.

Цигарете и алкохол не рачунамо, то спада у луксуз. Поскупљењу свједоче статистички подаци који су показали да је за непуна три мјесеца у овој години цијена основних животних намирница и других потрепштина скочила чак три пута.

Највише су на мукама домаћице, које су свакодневно осуђене на много инвентивности и креативности, јер треба од шаке намирница направити колико-толико пристојан ручак за вишечлану породицу.

Једног дана ће и оне остати без маште, ако већ и нису, јер данас треба осмислити три различита оброка, а сви знамо да је разноврсна прехрана темељ здравља, посебно сада, када вирус и друге болести вребају са свих страна.

Произвођачи и трговци ће рећи да нису они криви за поскупљење, јер је пандемија вируса корона направила много проблема привредницима у цијелом свијету.

Вирус корона јесте промијенио свијет, донио је страх и несигурност, али упркос томе, грађани морају да наставе да живе и преживљавају.

То најбоље знају становници који имају кредите па, поред отплата и режија, морају да рачунају и на то колико килограма брашна могу купити током мјесеца и колико ће им новца остати да купе килограм неког меса.

О штедњи за аутомобил, комад намјештаја или одлазак на море у Црну Гору више не смију ни да помишљају, а под знаком питања постаје и колико често могу себи и својој дјеци да приуште килограм воћа, док су слаткиши за многе већ постали дио луксуза.

Добре вијести стижу од надлежних да ове године, ипак, неће доћи до поскупљења струје за домаћинства, јер, бар у том сегменту, Српска штити потрошаче. За неке друге ствари грађани ће, нарочито они који воле да троше на квалитет, ако је судити по тренду, морати да промијене навике и да купују производе које нису користили раније. Наравно, неке јефтиније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана