Глуви телефони и плазме

Жељка Домазет

Да у БиХ влада јавашлук потврђује и најновији скандал са уношењем и мијењањем опреме у згради Парламентарне скупштине. Наиме, како тврди секретар Заједничке службе Парламента БиХ Кенан Вехабовић, у сали Парламента замијењене су двије плазме без било какве одлуке и сагласности у овој служби, а посао је радила фирма која, како он каже, није имала зелено свјетло да улази у салу.

Радници ове фирме су чак улазили и у просторију у којој се налази сервер који чува све податке Парламента, међу којима су и они повјерљивог карактера. О овом скандалу су у Заједничкој служби упознати тек када су се вратили са годишњег одмора. На крају се испоставило, како тврде у овој служби, да у зграду заједничких институција БиХ може да уђе када коме падне на памет и ради посао који је ван памети.

Одлучено је да безбједносне агенције на нивоу БиХ, односно СИПА, ОБА и Дирекција за координацију полицијских тијела, испитају све и утврде да ли је било кршења процедура, злоупотребе положаја и евентуалних постављања апарата за прислушкивање, те отварања канала преко кога цуре тајни подаци.

С друге стране, први човјек Службе за заједничке послове Драган Шојић каже да је све урађено по закону и да нема мјеста никаквој паници. Тврди да је познато ко су радници који су мијењали плазме, да је ријеч о фирми која је постављала опрему и за међународни економски форум у Сарајеву, те да је све урађено уз поштовање законских процедура.

Према његовим ријечима, Парламент је на добитку јер је добио двије нове умјесто старих плазми, а прашина је дигнута без разлога и основа.

Без обзира на то да ли је у праву Вехабовић или Шојић,  очигледно је да се у институцијама са енормним платама запослених играју глувих телефона.

У најмању руку о цијелом послу, и ако је рађен у складу са свим процедурама, морали су бити обавијештени и секретар Заједничке службе и комплетно особље које је задужено за откључавање сале парламента, улазак у зграду ове институције, уношење и изношење опреме, а посебно за улазак у собу која чува и  тајне податке.

Да ли ће се и овај скандал завршити по оној народној "Тресла се гора, родио се миш!", показаће вријеме испред нас. Међутим, да немару нигдје краја нема када је ријеч о институцијама на нивоу БиХ јасно је као дан. Овај са опремом је само један у низу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана