Глумци и представе

Маријана Миљић Бјеловук

Ни пандемија вируса корона неће зауставити домаће становништво да пакује кофере и напушта БиХ. Напротив, ти трендови који су присутни већ деценијама, само ће добити на снази.

Они који су се вратили из иностранства због пандемије већ увелико се враћају у земље широм Европе, док други не одустају од својих планова да граде бољу будућност далеко од БиХ.

На то их је натјерало, ништа друго, до небрига и бахаћење  домаћих политичара. Нико од њих не чини ништа да се БиХ макне са дна на којем је смјештена по свим параметрима, напротив, сви настоје да то дно само овјере и потврде. И док они својим потезима то дно овјеравају, становништво, које је већ одавно огуглало на обећања домаће власти, настоји само да што прије пронађе посао у земљама широм свијета.

БиХ је по том питању у незгодној ситуацији, јер су лани ову земљу дневно напуштала 42 радника који су се запошљавали само у Словенији и Њемачкој. Нема сумње да ће БиХ ове године оборити тај рекорд.

Нико од грађана више се и не нада бољем сутра у БиХ. И то надање је ишчезло захваљујући властима на разним нивоима које само уназађују земљу. И понеки добар потез када донесу и изненаде становништво са тим, уназаде за пар лоших. И тако у недоглед.

Разматрају и усвајају којекаква документа, стратегије, анализе и резолуције на основу којих се само скреће пажња са оних правих проблема којима треба посветити пажњу и радити на њиховом рјешавању.

Сви су свјесни да су БиХ потребни што прије развојни пројекти, али се нико том тематиком не бави. И када свјетлост дана угледа неки такав пројекат, он заврши у некој од многобројних институција БиХ, гдје само скупља прашину. Питање је да ли БиХ уопште има времена да врати ствари на прави колосијек, јер земљу више не напуштају појединци, већ комплетне породице.

Наравно, није добро ни у појединим страним земљама гдје почињу живот из почетка, али је далеко сигурније и то је оно чиме се многи воде приликом двоумљења шта да раде, да ли да оду или пак остану. Већина, наравно, изабере увијек ово прво.

Ништа се, наравно, неће промијенити све док је овако како јесте на домаћој политичкој сцени. Главни глумци те сцене никако да преузму улогу за коју су изабрани. Јасно је да због те своје улоге свакодневно и губе број оних који их гледају и слушају. На крају ће, како је кренуло, сами за себе приређивати и играти представе, те им се дивити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана