Гледање кроз прсте

Ведрана Кулага Симић

Тресла се гора, родио се миш. Мирсад Вилић остаће, по свему судећи, на челу Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ, а одговорност за пропусте у обезбјеђењу догађаја током којег је извршен атентат на премијера Србије Александра Вучића у Поточарима чекаће неке боље дане. Ако уопште такви и освану.

Срамота БиХ, додуше ко зна која у низу, је та што након толико мјесеци, односно готово годину, нико није одговарао за напад на премијера сусједне државе који је тог 11. јула у миру дошао у Сребреницу да се поклони страдалима, а отишао једва сачувавши живу главу.

Истрага од тада па до данас тапка у мјесту, а нити је ко ухапшен због напада нити је ико кажњен као одговоран за пропусте који су се тог дана, у то нема сумње, десили у Сребреници.

Шта су надлежни истражни и правосудни органи урадили од тог несрећног дана, мало је познато па се може посумњати да ништа није урађено. Јуче је Независни одбор Парламента БиХ одлучио да нема разлога за упућивање захтјева за смјену првог човјека Дирекције за координацију полицијских тијела. Понашање присутних чланова тог одбора и то ко је за шта дигао руку сасвим довољно говори о погледу који у БиХ имају припадници различитих народа.

Да ли ико размишља о могућности да се тако нешто, мање или више горе, може десити било коме? Не дај боже, али је могуће. Какву то поруку БиХ шаље не само у Србију, већ и даље? Каква смо то земља ако нико не понесе на својим леђима одговорност за напад на највишег званичника из друге земље и ако нападачи не само да нису кажњени него нису ни откривени иако су све забиљежиле и камере и фотоапарати?

БиХ не треба нови "случај Вучић", а немили догађај који се десио у јулу 2015. године мора добити епилог. Нема и ни смије да буде гледања кроз прсте, а истина мора "надоћи" и одговорнима. Што прије, то боље, јер БиХ мора да докаже да је безбједна земља, а не земља у којој се напад на званичника сусједне државе третира попут пљачке празног киоска.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана