Главе у пијеску

Вељко Зељковић

Прође још једна година. У политичкој свађи, међусобном неразумијевању и међународном туторству. Остало је много незавршених послова, а прије свега око измјена изборног законодавства и ставова удаљених неколико стотина свјетлосних година.

Шта пожелити? Што би наш народ рекао: “Упамет нам се драги политичари.” Извадите главе из пијеска и изведите грађане из неосвијетљеног тунела и мрака у ком га годинама држите. Схватите да само договор кућу гради. А она је изграђена у Дејтону. И само као таква, у садашњим околностима, она може остати стабилна на глобалној вјетрометини. Наметање било каквих рјешења уз сатанизовање комшија, сустанара, не води никуда, те нас само даље гура у живо блато.

Ово закопавање потпомогнуто је од стране дијела међународних актера, наводних демократа и душебрижника за будућност БиХ. Колико је та брига била дјелотворна може се видјети, како из даље, тако и ближе историје.

Увијек смо били под неком иностраном војничком и политичком чизмом и разним Калајевим протекторатима. И никада на добро то није излазило.

Позивати се поново на њега, а заборављајући претходна искуства и ставове других житеља те куће, сигурно не може ријешити наметнуте проблеме.

Да би привукли пажњу Вашингтона, Брисела, Берлина и Лондона бошњачка страна константно од себе прави жртву, а у ствари се на овај начин покушава доћи до доминације. Не хаје се за кућни савјет успостављен у Дејтону и правила понашања написана у кућном реду.

Архитекте су се вратиле на ове просторе, не због бриге око БиХ, већ због Русије и Кине, које желе политички и економски поразити на овим просторима. Питање је да ли желимо бити дио тих западних игара, а које готово увијек неславно завршавају по земљу домаћина овог турнира.

Треба се окренути себи. Економији. Драги политичари извадите главе из пијеска и маните се међународног туторства, покушаја мајоризације и уништавања дејтонских темеља, те се договорите око градње хидроелектрана, аеродорма и аутопутева. Престаните одлазак младих посматрати као највећу “извозну шансу”.

А како завршавају те геоплолитичке игре запада могло се недавно најбоље видјети на примјеру Европе, која је одлучила заиграти игру Вашингтона око руског гаса и гасовода “Сјеверни ток”. Завладала је општа несташица енергената, али и до незампаћеног раста цијена. 

Наравно, ту је и Кијев, којег стратези и “монополисти” из Пентагона, гурају у рат са Москвом, не хајући шта ће бити с украјинским народом. Житељи Балкана и Украјине само пијуни у шаховској игри коју је отпочео Вашингтон и адмнистрација Џо Бајдена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана