Главаш

Вања Штрбац
Главаш

Другостепеном пресудом Aпелационог одјељења Суда БиХ Бранимиру Главашу је у изречену казну затвора од осам година урачунато вријеме проведено у притвору у Хрватској и БиХ.

Ионако срамотно мала казна за Главаша, који је проглашен кривим за ратни злочин против српског цивилног становништва, овом одлуком је додатно ублажена.

Оваква пресуда је нова брука за правосуђе БиХ, а у њој свог удјела има и правосуђе Хрватске које је донијело пресуду 8. маја 2009. године.

Тако ће се Главашу у изречену казну затвора од осам година урачунати вријеме проведено у притвору у Хрватској од 26. октобра до 2. децембра 2006. године, од 18. априла 2007. до 11. јануара 2008. као и притвор у БиХ од 14. до 15. маја 2009. године и од 20. септембра 2010. године па надаље.

Ова пресуда и њој сличне доказ су непоштовања жртава протеклих ратних разарања на овим просторима. Како је могуће да неко ко је одговоран за нечовјечно поступање, противзаконита заробљавања, тортуре и убијања цивила на најсвирепији могући начин, може да добије казну затвора од свега осам година, а да је правосуђе додатно умањи? Због тога пресуда звучи као награда за најгрубља кршења људских права и поступање супротно свим одредбама међународног хуманитарног права током оружаних сукоба.

За оваква злодјела, чији је главни актер Главаш и законски одређена највиша казна за ратне злочине од 20 година, чини се премала.

Сигурно је да родбина жртава неће доживјети ни минималну моралну сатисфакцију. Напротив ово је нова патња за њих и понижење за које је заслужна институција која би требало да дијели правду.

Послије свега, остаје отворено питање да ли је у БиХ правда достижна. Чињеница је да жртве никада не могу бити враћене, али прописним кажњавањем починилаца злочина макар једним дијелом правда може бити задовољена. Породице страдалих могу само да се надају да ће једног дана и то да се деси, а до тада остаје горак укус послије оваквих одлука правосудних органа.

С обзиром на чињеницу да се Главаш тренутно налази у притворској јединици Суда БиХ и да још није познато вријеме почетка издржавања затворске казне не би чудило да се и овај процес развуче још неколико мјесеци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана