Гласање

Горан Маунага

Иако је министар иностраних послова Златко Лагумџија прекршио Устав дајући мимо става Предсједништва БиХ инструкцију Мисији БиХ при УН да гласају за резолуцију о Сирији, он неће поднијети оставку нити ће због тога бити смијењен.

Јер да је мислио подносити оставку, Лагумџија не би ни вукао такав потез, исто као што га не би употријебио ни у случају да је постојала било каква могућност за његову смјену.

Све ће остати на јавној констатацији да се ради о осорном и безобразном понашању, истом онаквом какво је и понашање предсједавајућег Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића који је лажно у писму МИП-у навео да је "став Предсједништва да мисија БиХ при УН гласа за резолуцију о Сирији". А не би смјело да буде тако.

Изетбеговић је, чему се није успротивио ни члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић, у писму навео да није одржана сједница Предсједништва у вези са начином гласања у Генералној скупштини УН о резолуцији о Сирији, али да у том случају "важи раније усаглашен заједнички став везано за Сирију све док Предсједништво не одлучи другачије".

Изетбеговићева превара синхронизована је са другом, Лагумџијином. Иако су обојица знали став Небојше Радмановића о том питању, односно за чињеницу да је он против резолуције, да зато нема усаглашеног става и да то искључиво значи суздржавање од гласања, поступили су као да то не знају или као да ни Радмановић ни Република Српска и не постоје.

Пошто Предсједништво БиХ одлучује консензусом о спољној политици, тим гласањем показано је да неки функционери у БиХ праве унутрашњи проблем због међународних питања у којима БиХ не учествује. И то није први пут.

А став амбасада Велике Британије, САД, Француске и Њемачке изнесен је у заједничком писму у коме су оне "изразиле наду да ће се БиХ у Генералној скупштини УН придружити САД и свим чланицама ЕУ током гласања за нацрт резолуције о Сирији". Одлука Изетбеговића, Комшића и Лагумџије била је на том фону, а кад је то у питању, ту више нису важни ни БиХ, ни Устав ни Дејтонски споразум.

Кад је већ тако, онда треба јавно и што чешће, уз конкретне примјере сличне овом, износити чињенице о односу разних страна према БиХ. Конкретно, у овом случају, директно против БиХ, кршећи најважнији правно-политички документ државе, отворено раде Изетбеговић, Комшић и Лагумџија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана