Глас Српске у Мостару

Веселин Гатало
Глас Српске у Мостару

Дистрибуција "Гласа Српске" у Мостару од петка се одвија у једном дијелу града, у другом би требало да почне у понедјељак.

За почетак ће се радити о тек неколико десетина примјерака, касније ће дистрибутер процијенити колико је примјерака и гдје неопходно доставити.

Пошто је познато да је јавно мњење БиХ подијељено, национално и идеолошки јако индоктринирано, хтјели то "власници мултикултуре" признати или не, долазак "Гласа Српске" у било који град ФБиХ може бити значајан прилог разбијању једноумне (безумне) и неодрживе информативне блокаде.

Искуства у продору "Гласа Српске", једних од најутицајнијих новина у РС, у Федерацију БиХ, била су негативна у прошлом периоду. Према информацијама добијеним од овлашћеног дистрибутера "Гласа Српске", неколико десетина примјерака долази у федерално Сарајево и дистрибуише се по продајним мјестима. Продајна мјеста уредно прихватају новине, као што их њихов посао и обавезује, попуњавају потребне формуларе, узимају примјерке, све пристојно и по пропису. Међутим, према информацијама са терена, највећи број продаваца и излагача уопште не излажу преузете примјерке. О разлозима сакривања "Гласа Српске" можемо сама нагађати. Један од могућих одговора на питање зашто се то догађа је и придјев "српске" или именица "Српска".

Можда су, у навали анимозитета према називу, продавци осјетили "патриотску" потребу да се такво нешто уопште не излаже? Можда је то, ако укључимо сулудо у демократијама невјероватну могућност теорије завјере, наређено "одозго", из бошњачких политичких кругова? Можда су то урадили из истог разлога из којег месари Сарајева не желе у својим месарама да имају одређене врсте меса и месних производа, како један од њих рече, "да не би имао проблема"? Дакле, постоје крајеви БиХ гдје је друго мишљење и чак и друкчије прехрамбене навике, "проблем".

Што се тиче Мостара, "Глас Српске" би могао бити примљен кудикамо боље него у Сарајеву, из више разлога. Мостар је још увијек мултинационалан град, без деведесетпостотне већине једног народа и са идеолошком и политичком дивергентности ријетком у данашњој БиХ. Мостар је, баш захваљујући подјели коју сви спомињу као дио проблема овог града, спремнији да уважи друго и друкчије размишљање, друге народе и њихове новине. Како год, вријеме за друга и друкчија промишљања мора доћи, па и за друге и друкчије новине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана