Гладни и боси војници

Жељка Јаворац

Док привреда у БиХ грца, трошкови живота расту, а радници остају без посла, најгоре и најскупље Министарство одбране БиХ, ове и у сљедеће двије године потрошиће баснословних 900 милиона марака.

Исто то министарство, које је и претходних година трошило по неколико стотина милиона марака, своје војнике у мировне мисије слало је без обуће и одјеће, а хранили су их тако да је више личило на то да их изгладњују. За више од 300 милиона марака буџета годишње Министарство одбране БиХ није било у стању да набави квалитетну опрему за деминере да људи не изгубе живот радећи свој посао.

Афере у овом министарству заташкавају се на мафијашки начин, застрашивањем оних који се дрзну да проговоре, а посљедица свега је злоупотреба пореског новца и урушавање саме институције.

Више не може ни да се сакрије да се у Министарству одбране намјештају тендери да се што више буџетског новца прелије у приватне џепове, али је ситуација заиста алармантна ако је крађа дошла до тих граница да се "штеди" и на храни за војнике.

Докле више?

Колика је бесмисленост институција БиХ најбоље се види на примјеру овог министарства и свих институција које би требало да реагују на бескрупулозне малверзације и крађе, а не чине ништа годинама.

Заиста је смијешна чињеница да нам је Европска унија уплатила 50 милиона евра да помогне бх. привреди у кризи, а разна министарства само у једној години украду барем толико, ако не и више.

Шта ради Тужилаштво БиХ? Шта раде истражни органи? Који смисао је Парламента БиХ и надзора над радом министарстава БиХ? Постоји ли било каква одговорност функционера у институцијама БиХ?

Очигледно је да не постоји, а неће је ни бити, јер нема ко да им каже станите, шта то радите! Дугогодишње "истраге које су у току" само су ишле на руку богаћењу појединаца, па и политичких партија, а сиромашењу народа и срозавању институција БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана