Гладна година

Маријана Миљић Бјеловук

Прве посљедице паклених љетних врућина неки су већ осјетили, али оно што послије љета слиједи, већина ће тек осјетити.

Када се жива на термометру спусти многи ће се тек тада ухватити за главу, а како и не би када ратари најављују поскупљења свих производа.

Љетна жега уништила је готово све пољопривредне културе, а од прољетос засијаних ораница остала је испуцана сува земља и пустош. Амбари, одавно испражњени, изгледа, такви ће и остати.

Пшеница је већ раније поскупјела, а с њом и брашно, хљеб само што није, а цијене кукуруза не престају да дивљају.

Међутим, скок цијена, по обичају, неће се задржати само на житарицама и прећи ће на готово све прехрамбене намирнице, на првом мјесту месо, уље и млијеко.

Да нам се не пише добро говоре и суморне прогнозе из свијета, гдје редом, од земље до земље, поскупљује све што има везе са исхраном.

Глобално отопљење и поремећена клима није поштедјела ни усјеве широм свијета и уништила је већину житарица, што значи да ће и извоз из свјетских ризница пшенице и кукуруза бити ограничен, а и оно мало што буде намијењено извозу, равнаће се са сувим златом.

У САД су већ припремили прве мјере за очекивани талас поскупљења које би ускоро требало да ступе на снагу, а Група 20 одржаће хитан телефонски разговор на коме ће покушати дати одговор на енормно поскупљење хране.

Међутим, код нас нема никаквих најава да ће бити одржан било какав, па ни телефонски састанак, а брига за цијене хране за сада се своди на пребројавање губитака и кукњаву.

Очигледно је да ће се код нас, као и увијек, све ломити преко леђа оних најугроженијих, који изгледа могу само блиједо да гледају у цјеновнике који се из дана у дан мијењају.

Да нас чека (ко зна која по реду) гладна година потпуно је јасно, али сједећи скрштених руку, биће само горе.

Зато би хитно требало побројати шта се и у којим количинама налази у складиштима Робних резерви. Направити план увоза и почети преговарати о набавци хране која би могла да усфали и што је најважније, не допустити да и оно мало приноса домаћих пољопривредника пропадне или заврши на туђим трпезама.

Ситуација није нимало безазлена и нема времена за чекање!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана