Гиганти неког другог времена

Данијела Бајић
Гиганти неког другог времена

Недавно је друштвеним мрежама кружио видео-снимак нечије шетње бањалучким “Зенитом”.

За оне неупућене разлоге због којих се тамо могу видјети углавном празни излози описао је сам аутор: “Био једном један 'Зенит', некад гигант у трговачком свијету, сада празне просторије.”

И није само “Зенит” својеврсна колекција великог броја катанаца на једном мјесту, тако је и са “Инцелом”, не тако давно жилом куцавицом града, а данас сабласним мјестом, чије су руине доказ да је ту некад неко нешто радио. Умјесто изворне намјене овај простор се користи за снимање музичких спотова или још апсурдније, као позадина за фотографисање тек вјенчаних парова.

Често коришћени опис “пропали гигант” и те како звучи као излизана новинарска фраза, али заиста на прави начин описује пропаст једне економије коју је прегазило вријеме.

Помињући “Руди Чајавец” сузе је у очима многих бањалучких носталгичара недавно измамио и прослављени српски фудбалер Драган Џајић.

Присјетио се, након смрти легендарног Пелеа, анегдоте која каже да су чувеном Бразилцу из “Чајавца” обећали поклонити телевизор па је послије неког времена Пеле упитао Џају шта је било са том причом.

Обећање је испарило, баш као и ентузијазам некадашњег поноса града који је у једном моменту запошљавало 10.500 радника, од чега више од 2.000 инжењера.

Слично је и у осталим градовима.

У Добоју је нестала предратна индустријска производња са “Шипадом”, “Нискоградњом” и “Модексом”.

Приватизације, неповољни уговори, дугови добављачима и модернизација за којом се стално каскало довели су до тога да дивови попут “Енергоинвеста” и “Фамоса” пропадну, а радници остану на улицама. И тако у недоглед.

Неке фирме тог старог југословенског кова ипак и даље одолијевају.

Једнима помаже држава, друге су добиле нове власнике, треће су смањиле апетите па некако животаре у друштву које се окренуло новим тржишним правилима.

Тако да је то њихово преживљавање, најблаже речено, ход по ивици. Најсвјежији примјер је дервентски “Унис”, за који се, од марта, често појави вијест да само што није васкрсао. А то се још не дешава, јер времеплов, нажалост, још нико није измислио.+

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана