Гето

Вељко Зељковић

Оно на шта су многи упозоравали мјесецима уназад, полако се остварује. Мигрантска криза, лагано али сигурно узима све више маха. Грађани Бихаћа дигли су глас и поручили властима у Сарајеву да неће дозволити да се од овог западнокрајишког града прави гето.

Иако су обећавали да ће помоћи, власт БиХ до сада није ништа урадила. Милиони евра милостиње које је Европска унија дала БиХ за збрињавање миграната, једноставно је испарило, попут јутарње магле. Пара нема. Али, нема ни воље, а ни спремности да се нешто уради у вези са овим питањем. Због тога су грађани Бихаћа и огорчени. Поготово што се и безбједоносна ситуација искомпликовала. Све чешћи су случајеви обрачуна миграната и покушаја пљачки. Забиљежени су и случајеви сукоба са локалним становништвом, а у неколико наврата припадници СИПА су код одређених група пронашле и одређене количине хладног оружја. У таквим околностима, грађани овог града све више су почели да страхују за своју личну безбједност. Оно што их посебно забрињава јесте чињеница да постоје одређене индиције да власт у Сарајеву плански ради на "насељавању" Бихаћа. Сумњају и да је "талго" воз, који је недавно почео да вози на релацији Сарајево-Бихаћ уведен како би се "ослободило" Сарајево од миграната, а Бихаћ претворило у колективни мигрантски центар за БиХ. Све по принципу - "муко моја, пређи на другога". Како би убрзале ово "пребацивање" миграната "више инстанце" су наводно ангажовале и аутобусе предузећа "Центротранс" које за ове услуге узима 3.500 марака по једној тури.  Уколико су ове информације тачне, оне на најбољи начин показују да власт планира да ријеши питање миграната - претварајући одређене градове у својеврсна гета. 

Предсједавајући Савјета министара БиХ и министар безбједности мјесецима су се клели да имају спремне планове за смјештај миграната. Показало се супротно. И неко би због тога требало да одговара. Нажалост, у БиХ не постоји ријеч - одговорност. Свјесни су тога, вјероватно, и у Бихаћу, који они са "највиших инстанци" заобилазе у најширем луку, бојећи се да се суоче са гњевом незадовољних Крајишника.  

Зима иде. И овај проблем пријети да додатно кулминира. Како због хуманитарних разлога, тако и због безбједносних изазова. Уколико се оствари наум Европске уније да на своје границе постави око 10.000 наоружаних граничара како би спријечила даљи улазак миграната на просторе ове заједнице, у БиХ ће остати "заробљено" на десетине хиљада миграната. Званичници из Брисела ће зарад мира у својој кући, БиХ додијелити улогу "европског мигрантског центра". Ни много веће, моћније и политички стабилније земље се нису могле изборити са овим проблемом, а како ли ће тек БиХ, поред овако "способне" власти...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана