Гдје престаје технички мандат

Жељка Домазет

Да је БиХ земља апсурда доказује и чињеница да ни годину дана након избора власт на нивоу БиХ није формирана. По свему судећи они који су прошле мандате провели углавном не радећи посао за који су изабрани и не помишљају да одступе од својих позиција те им ситуација у којој се и они, а и ова земља, налазе по сваком питању годи.

Предсједавајући Представничког дома Денис Звиздић, кога већ увелико зову “два у један” не успијева да сазове сједницу Парламента, јер би да диригује и Парламентом и Републиком Српском и Федерацијом БиХ, док сједнице Савјета министара, који је готово годину дана у техничком мандату, врло често отказује или одгађа, јер му се на позиве одазивају бошњачки и министри из српског народа.

Апсурде без краја потврђује и чињеница да сви они који су побједници на општим изборима уредно примају плате, накнаде за одвојени живот и све друге привилегије, иако законе не доносе.

Од “великог рада” који су најављивали многи од њих тек користе годишње одморе, регресе и којекакве бенефите, иако ни буџет за ову годину није донесен, па се квартално, понекад телефонски договоре о привременом финансирању. И није само Звиздић персона “два у један” него и неки други министри и парламентарци попут Шаровића и Мектића, а и Црнатка, који се врло ријетко појављује у Народној скупштини, гдје је изабран за народног посланика, иако су институције Републике Српске све формиране у законском року и функционишу.

На неформирање власти у овој земљи каквог нема нигдје на земаљској кугли више се нико озбиљно не осврће. С времена на вријеме појединци замазују очи ојађеном народу како се “скупља” парламентарна већина, али је јасно да онима које смо бирали и онима који су се на позиције прије пет година устоличили овакво стање одговара. Очигледно је да више нико и не размишља о томе да ли ће власт икада бити формирана. Има и оних који више не крију да ова земља може функционисати у техничком мандату до наредних општих избора. Сви се полако престројавају за локалне изборе. Она стара пословица: “Бог да живи овај режим, плата иде а ја лежим” очигледно није речена без разлога.

Четврт вијека након рата, по свему судећи, и избори су доведени до бесмисла, јер зарад функција и фотеља технички мандат је нова бх. Измишљотина, у којој је моћницима добро, а обичан свијет се довија и сналази како може. Уосталом, не без разлога је речено: “Тамо гдје престаје логика, почиње БиХ “, па и оваква у техничком мандату.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана