Гдје је нестала савјест?

Анита Јанковић-Речевић

Неодговорни појединци ових дана на све стране стварају проблеме надлежнима који се боре да зауставе ширења вируса корона, пошасти савременог доба која показује опасне зубе смрти. Док једни не поштују изречена рјешења о кућној изолацији и тако угрожавају здравље цијелог друштва, други изазивају пожаре чистећи ливаде зарасле у ниско растиње.

И једни и други свјесно стварају проблеме који могу изазвати несагледиве и трагичне посљедице.

Према подацима ватрогасних јединица мале количине падавина у претходном периоду ове године утицале су на то да је знатно повећан број интервенција због пожара на отвореном у односу на прошлу годину. Најчешћи разлози за изазивање тих пожара су управо непридржавање и неспровођење  превентивних мјера али и намјерно изазивање пожара. Ватра која је јуче и прекјуче буктала у Дрвару, Теслићу и Вишеграду чист је доказ да појединци олако прелазе преко упозорења ватрогасаца и полиције да током прољећних радова на крчењу земљишта и уређењу имања не пале ватру на недозвољеним мјестима и не врше спаљивање остатка житарица и дрвеног отпада унутар или у близини шума јер може доћи до угрожавања људских живота и имовине. Пожар који је измакао контроли и спалио више десетина хектара шуме показује и да се грађани не плаше пооштрених казни које дефинишу одредбе новог Закона о заштити од пожара који је ступио на снагу у новембру прошле године.  Према том законском рјешењу забрањено је паљење корова и другог пољопривредног отпада без претходног обавјештавања локалне ватрогасне јединице, а онај ко прекрши ту забрану ризикују казну од
100 до 1.000 КМ.

Зашто се неодговорни појединци не плаше могућих казни и зашто изазивају пожаре једно је од питање на које је тешко наћи здраворазумски одговор. Јасно је само да су то људи са тоталним одсуством савјести, чак и ако нису информисани о новим законским одредбама и новчаним казнама којима се покушавају избјећи језиве сцене пожара који гута све пред собом.

Најлакше је бити неодговоран и не марити ни за кога другог сем за себе, али ови тешки дани када цијели свијет покушава да се избори са нападом микро бића идеални су да људи покажу дисциплину и основно васпитање.   Припадници Цивилне заштите и ватрогасних јединица стављени су на располагање надлежнима у борби са пандемијом и заиста им не треба додатни узрок главобоље у виду пожара. Ништа се неће десити ако ливаде и њиве остану неочишћене, биће времена за такве послове када прође ова криза. Останком у кући осим што помажете медицинарима, знатно олакшавате и ватрогасцима, полицији и цивилној заштити, херојима у сјенци.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана