Гас

Жељка Домазет

Иако из године у годину становници БиХ страхују да ли ће имати довољан доток гаса за рад привреде и потребе домаћинстава, странке из Федерације никако да дају зелено свјетло за изградњу "Јужног тока", којим би ова земља квалитетно ријешила несметан доток гаса.

У више наврата званичници Републике Српске су покретали ово питање, не оспоравајући "јадранско-јонску" и неке друге могућности снабдијевања, али су странке из ФБиХ то оспоравале, не наводећи ниједан ваљан разлог због чега то чине и зашто им смета "Јужни ток".

У тренутку када су предсједник и премијер Српске, Милорад Додик и Жељка Цвијановић, потписали важне економске споразуме са Руском Федерацијом, међу којима је и испорука гаса по знатно нижим цијенама, не сачекавши ни да се мастило на споразуму осуши, федерални званичници су осули салву критика, нагласивши да то не може да се дозволи и да такве потезе РС на све начине треба спријечити и минирати.

Неки лидери странака су одмах позвали и прозвали Савјет за примјену мира и високог представника Валентина Инцка да реагују и да својим потезом пониште споразум о снабдијевању руским гасом.

Да иронија буде још већа, у обрушавању на споразум о снабдијевању наших простора руским гасом нису мањкале ни негативне реакције неких из Републике Српске, па је онда таквим поступцима сасвим јасно колико је некима на овим просторима стало до живота грађана и развоја привреде. Јасно је као дан да посриједи није ништа друго до чисто критизерство, без икаквих рационалних аргумената и оправдања.

Ако се има у виду и да су предсједник и премијерка Републике Српске посјетили Руску Федерацију у захуктавању предизборне кампање, очито је да су и једно и друго предизборну кампању ставили у други план, за рачун развоја и рјешавања проблема народа у Српској. Стога је сасвим очито коме је у цијелој овој причи стало до интереса Републике Српске, а коме до освајања гласова, власти и бенефиција.

Свако разуман у свакој нормалној земљи поздравио би сваки пројекат и рјешавање њених проблема на сваком њеном педљу, но како се ова земља већ одавно поздравила са свим што је рационално и нормално, већ годинама функционише на принципу негирања сваког потеза који би је извукао из мрака.

Све док се у БиХ буде водила политика по принципу нека комшији цркне крава, БиХ сигурно неће крочити напријед, а у тој игри ко још води бригу о народу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана