Гас, кромпир и пилетина

Вељко Зељковић

Представници Владе Српске и предузеће “Гас-Рес” договорили су са руском компанијом “Гаспром” да током наредног мјесеца потпишу “мапу пута”, документ којим би се тачно дефинисали наредни кораци у реализацији пројекта изградње гасовода и кроз Републику Српску.

Ради се о краку гасовода дугачком око 320 километара, који би се прикључио на “Турски”, односно “Балкански ток”, а преко којих је планирано да се допрема гас из Русије преко Црног мора до Турске, а затим и до Бугарске, Србије и Мађарске. Изградњом овог гасовода Српска би додатно обезбиједила своју енергетску стабилност, што је једна од “ставки” која гарантује будућност сваке земље, али би добила и чистији и јефтинији енергент од угља и нафте. На овај начин би и она предузећа која би прешла на коришћење гаса као енергента смањила своје трошкове и учинила своју производњу много рентабилнијом. Како би читав овај пројекат имао додатну економску оправданост, планирана је и градња неколико гасних електрана, а руски завод “Невски”, који се бави производњом гасних турбина и опреме, понудио је помоћ својих стручњака у прављењу идејних рјешења за ове објекте.

И вјероватно ће након овога многи из Брисела и Вашингтона почети да се утркују ко ће бити гласнији - како Русија, али и Србија, која је понудила сву своју логистику да се што прије реализује овај капитални стратешки пројекат, поново покушавају да шире свој малигни утицај на Балкану и великосрпски хегемонизам. Па драга господо, што ви не ширите свој утицај на тај начин, улажући у капиталне пројекте, отварање нових радних мјеста и свјетлију будућност народа на овим просторима. Гдје сте то ви до сада уложили новац, осим у рад невладиних организација. Не треба очекивати ни да ће Сарајево сједити скрштених руку. И од стране појединих бошњачких партија треба очекивати сличну реторику, а не треба искључити ни институционалне блокаде, сличне онима за, рецимо, градњу хидроелектране “Бук Бијела” на Дрини. А колико то далеко може ићи и неразумно бити можда се најбоље можете видјети из примјера да се руској фармацеутској компанији “Биокад” већ мјесецима онемогућава улазак на тржиште БиХ, па чак и оних лијекова који су везани за лијечење рака плућа. Присјетимо се само и отпора према руским вакцинама “спутњик”. Толико о томе. А у исто вријеме премијер ФБиХ Фадил Новалић својим грађанима поручује да, ако им је скупа пилетина, једу кромпир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана