Гас и ентитети

Жељка Домазет

"БХ-Гас", који је у већинском власништву Владе ФБиХ, одбио је захтјев "Гас-Реса" из РС за приступ транспортној мрежи како би испоручили гас потенцијалним купцима у том ентитету и "Сарајево-гасу" из Источног Сарајева.

Своју одлуку образложили су наводом да су они једини надлежни за транспорт и снабдијевање природним гасом на простору ФБиХ.

У исто вријеме исти тај "БХ-Гас" без икаквих проблема користи 60 километара транспортног гасовода у власништву субјеката из РС и уз то одбија да плати накнаду за коришћење.

- Да се Српска према ФБиХ понаша на исти начин као што то чини Федерација према РС када је ријеч о гасу и његовој транспортној мрежи, комплетна привреда и становништво Федерације остали би већ одавно без овог енергента - укратко су у "Гас-Ресу" објаснили цијелу суштину ствари.

Да је овдје у питању само принцип "да комшији цркне крава" и легална борба за тржиште, можда би ово некако и могло да прође, али проблем је у томе што Устав БиХ каже да ентитети неће ометати пуну слободу кретања лица, робе, услуга и капитала кроз БиХ. Другим ријечима, у борби за задржавање монопола "БХ-Гас" одлучио се на кршење Устава.

Иду у "БХ-Гасу" и Министарству енергије, рударства и индустрије ФБиХ и корак даље па траже да буде усвојен закон о гасу на нивоу БиХ, уз јасну поруку да су све дотле док он не буде донесен једино они надлежни и да диктирају правила игре.

Да је креирање енергетских политика, укључујући и гас, у надлежности ентитета, познато је свима па се ови наводи могу протумачити само као још једно инсистирање на преносу надлежности у овој области са ентитета на ниво БиХ, а не као добронамјеран приједлог за рјешавање проблема.

Да је којим случајем обрнута ситуација и да транспортна мрежа за гас у ову земљу улази са подручја Федерације у Српску, сасвим је извјесно да би Српска и њено становништво били без гаса све док се не би испоштовали услови и све оно што би евентуално Федерација тражила.

Зато је захтјев "Гас-Реса" Министарству за индустрију, енергетику и рударство РС - или постизање договора два министарства о равноправном приступу за оба гасна система или увођење одговарајућих реципрочних мјера од стране РС сасвим оправдан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана