Гарантни фонд

Марина Чигоја

Гарантни фонд Републике Српске у првој години свог рада издао је свега 16 гаранција чија укупна вриједност износи пет милиона марака, док је укупан износ кредита повучених од банака 18 милиона марака.

У Гарантном фонду као једног од основних криваца за лош пласман гаранција (који је далеко испод онога што се очекивало) наводе пословне банке, за које тврде да су у први ред "гурале" своје интересе и потребе.

Према њиховим тврдњама, пословне банке су радије нудиле своје производе по њиховим каматним стопама, па тек онда линије путем Гарантног фонда и Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) РС.

Додатну муку гаранцијама задало је и то што су у овој години смањене и кредитне активности банака, које више репрограмирају раније одобрене кредите него што дају нове.

Логично је, наравно, да банке прије свега, гледају свој интерес (што укључује и нуђење производа који им више одговара), али у овом случају занемаривање интереса оних који су окосница развоја привреде, у најмању руку је неодговорно.

Ипак, нису само банке кривац за овакав пласман гаранција у Српској, па је на списку и економска криза, која већ неколико година, све јачим интензитетом, не дозвољава привреди да се развија.

Списку разлога за лош пласман гаранција придружили су се и неквалитетни пројекти, јер су гаранције одобраване само за оне пројекте привредника који су квалитетни и сигурни.

Очигледно је да је разлога за лош пласман гаранција Гарантног фонда РС много, али и да засад нико не нуди конкретно рјешење.

Лош пласман гаранција могао би се у скоријем периоду бар мало  поправити јер Гарантни фонд планира да изда још четири гаранције у укупном износу од око 1,9 до два милиона КМ, за које су већ добили захтјеве. Али и то је далеко од довољног.

Гарантни фонд који је, према мишљењу многих, права ствар, није показао свој пуни капацитет.

А да ли ће, зависи и од банака, надлежних у Гарантном фонду, али и самих привредника и њихових пројеката. И од онога што им је у интересу. А у интересу би требало да им буде привредни развој РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана