Ганићев дипломатски пасош

Ведрана Кулага
Ганићев дипломатски пасош

"Случај Ганић" изазвао је протеклих дана буру реакција међу становницима и политичарима у БиХ. И не само то, повратак бившег члана Предсједништва РБиХ Ејупа Ганића у Сарајево пробудио је неке помало заборављене, али важне чињенице, као што је посједовање дипломатског пасоша.

Свима је јасно шта у ствари значи посједовати овакав документ, односно које привилегије повлачи са собом. Једно је сигурно. Све детаље и повластице веома добро зна Ганић, власник дипломатског пасоша, али и лидер ПДП-а Младен Иванић, који је био један од оних који су управо Ганићу омогућили да ужива у овој привилегији.

Члан Предсједништва БиХ из РС Небојша Радмановић изјавио је да је један број политичара из Сарајева, међу којима су и његове колеге из Предсједништва, искористио "случај Ганић" да још погоршају односе са сусједном Србијом и да, док Иванић неаргументовано оптужује, заборавља да је један од главних криваца што Ганић има дипломатски пасош који носи привилегије. Радмановић је овом изјавом "подсјетио" шта је ко и за кога некад давно урадио.

Невјероватно је да се у правосудним институцијама већ неколико година истражује Ганићева одговорност у злогласном "случају Добровољачка улица", гдје су страдали невини људи, а да се истом том човјеку одобрава посједовање дипломатског пасоша и касније издавање.

Зашто је Ганићу одобрено посједовање дипломатског пасоша у вријеме када живи чланови породица невино страдалих још очекују правду и чезну за њеним испуњењем.

Срби у Српској разочарани су понашањем британског правосуђа у чију независност су вјеровали, а сада би могли и да се запитају да ли су и колико поједини политичари из РС радили на штету Српске и њених грађана.

У Добровољачкој улици несумњиво се десио злочин за који неко мора да одговара, јер сви који су осумњичени за злочине морају да одговарају. Прича око дипломатског пасоша који је у власништву Ганића поново је оживљена и отвара нову серију односа међу политичарима у РС и БиХ. Постоје разне варијанте и питања као што су да ли је Ганић испуњавао услове да му се додијели дипломатски пасош и ко је, уз Иванића, одобрио Ганићу да посједује ову путну исправу.

Било како било, кривци постоје, јер је немогуће да неко о коме се води истрага за почињени злочин има привилегију да посједује дипломатски пасош, а још је чудније да је Младен Иванић "почастио" Ганића дипломатском легитимацијом за несметан одлазак на пут око свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана