Ганић, правда и право

Горан Маунага
Ганић, правда и право

Бивши тужилац Тужилаштва БиХ Филип Олкок, који је водио истрагу о злочину у Добровољачкој улици, као крунски свједок одбране у "предмету Ејуп Ганић" у Лондону показао је све лицемјерје представника међународне заједнице у БиХ и доказао да је излобирана политика те фиктивне заједнице моћника далеко изнад права, правде и поштења.

Доказао је он, самим тим што је Екстрадициони суд у Лондону одбацио захтјев Србије за изручење бившег члана ратног Предсједништва РБиХ Ејупа Ганића по оптужници за ратне злочине, да и данас, као и прије 20 година, он и његове колеге са моћног запада овдје унапријед одређују ко је лош а ко добар, ко је крив а ко није, без обзира на доказе.

Мало је Олкоку било ниподаштавања права кад у истрази коју је водио у вези са Добровољачком никад није саслушао Ганића јер, како је рекао, "није процијенио да је то потребно".

Aли је зато Олкок процијенио да је потребно, праведно и поштено да Ганићевој одбрани открије идентитет заштићеног свједока, како би они покушали уцјеном и подмићивањем да утичу на његову изјаву.

Тај заштићени свједок својевремено је дао изјаву и Тужилаштву БиХ, али и Тужилаштву за ратне злочине Србије. Кад је Олкок, дакле као бивши "препоштени" тужилац у БиХ, а сада као члан Ганићеве одбране, открио тој одбрани име свједока, они су га позвали и нудили му много тога само да промијени исказ.

Човјек на то није пристао, пожаливши се и тражећи помоћ на све стране, па је тај случај застрашивања, уцјене и подмићивања свједока Тим за истраживање ратних злочина МУП-а РС пријавио Тужилаштву БиХ. Пријава се налази код главног тужиоца Милорада Барашина.

Aли, умјесто да Тужилаштво покрене истрагу, неко из те славне институције дојавио је Ганићевом тиму да су пријављени, па су они хитно изашли у јавност с тврдњом да су свједока уцјењивали чланови Тима МУП-а.

Тако то раде "високоморални" страни тужиоци у БиХ, а какви су тек они странци који су овдје као политичари, војници, бизнисмени, и у то смо се одавно увјерили.

"Случај Ганић" показао је и да је генерализовање српске кривице и означавање Срба као лоших момака још увијек актуелно. Јер да није тако, не би сваког ухапшеног Србина по потјерницама из било које земље, за разлику од Ганића, одмах испоручивали, без икаквог процеса у локалним земљама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана