Ганић и безумље

Мирослав Филиповић
Ганић и безумље

Реакције институција, званичника и политичара ФБиХ на вијест о хапшењу бившег члана Предсједништва РБиХ Ејупа Ганића, осумњиченог за ратни злочин, у којима доминирају субјективност и произвољност, а аргумената уопште нема, никако другачије не могу да се назову него - безумљем.

Ријеч је о класичној замјени теза, безобразлуку и дрскости, јер се заједничке институције БиХ доводе у позицију политичке инструментализације и стају у одбрану особе осумњичене за ратни злочин у којем су убијена 42, рањена 73, а заробљено 215 војника ЈНA.

"Чим се из колоне извуче Aлија, побиј све!", била је Ганићева наредба за ликвидацију припадника ЈНA у мају 1992. године у Добровољачкој улици у Сарајеву.

Умјесто да прихвати ове чињенице и пусти правосудне органе да се баве случајем Ганић, Федерација БиХ, предвођена деструктивном политиком Хариса Силајџића, Жељка Комшића и њихових истомишљеника, дигла се на ноге и безумно позива на "одбрану БиХ и права њених грађана". Од кога и од чега је то угрожена БиХ хапшењем једног човјека?

Протестују због "подле намјере" британских власти да Ганић буде изручен "Србији, злочиначкој организацији, агресору на   независну и међународно признату БиХ".

Силајџић пријети да ће се "одговорити свим средствима, Халиловић поручује да ће Министарство за људска права БиХ учинити све да заштити Ганићева права... Федерални медији извјештавају о "наставку агресије на БиХ", понижењу земље, удару на њен суверенитет...

Нико ниједном ријечју у ФБиХ не говори о суштини Ганићевог случаја - убијеним војницима, доказима, тонским записима, свједоцима и хладнокрвном покличу: "Побиј све!"

Наравно да тога нема, јер став званичног Сарајева је да нико нема право чак ни на помисао о процесуирању ратног бошњачког политичког врха, па ни оних који су директно наредили ликвидације војника окружених у том истом Сарајеву.

Врхунац безумља исијава из захтјева Тужилаштва БиХ, које је годинама дрско игнорисало предмет "Добровољачка", да Ганић буде изручен БиХ ради даљег процесуирања. Вјероватно би само формално био отворен судски процес, а он би наставио да се слободно шеће по Сарајеву и организује модне ревије у својој вили, до које је дошао на сумњив начин.

Од ове политичке манипулације, грађанима ФБиХ много би битније било да се запитају како је Ганићев син зарадио готово пола милиона марака припремљених за кауцију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана