Гаф за гафом

Ведрана Кулага Симић

Само мјесец након незапамћеног скандала са измишљеном изјавом предсједника Хрватског сабора Боже Петрова, у Савјету министара БиХ успјели су да направе још један, једнако скандалозан и озбиљан гаф пославши у јавност двије различите заједничке изјаве учесника Самита о западном Балкану.

О том самиту, односно састанку премијера земаља западног Балкана и домаћина предсједавајућег Савјета министара БиХ Дениса Звиздића, данима се причало, помпезно је најављиван, а од њега су велика очекивања имали и званичници Европске уније. По његовом завршетку дате су оптимистичне изјаве у погледу будуће сарадње и договорена је и заједничка изјава. И тада је настао пропуст који нико није ни слутио, а који је бацио сјену на све претходно усаглашено.

Служба за информисање Генералног секретаријата Савјета министара прослиједила је убрзо по завршетку Самита заједничку изјаву премијера западног Балкана, коју је добила из Звиздићевог кабинета. Неколико часова касније, када су ту изјаву сви медији одавно пренијели, саопштено је да она не важи и у 22 часа увече послата је нова, измијењена изјава. Заједничка изјава претрпјела је значајне козметичке и понеку суштинску промјену, а након тога свако може да се запита шта је заиста договорено на том састанку високог ранга. Да ли су са новом верзијом изјаве сагласни сви који су креирали ријечи и реченице из оне прве која је стигла непосредно након састанка? Ако прва изјава није била договорена, ко ју је и зашто пустио у јавност? Ако је грешка примијећена, зашто се на исправку чекало до вечери када су неважећу изјаву сви објавили? И на крају, како је уопште могуће да се нешто такво деси када је у питању овако битан састанак и институција као што је Савјет министара?

Није ријеткост да се грешке дешавају, али ова никако није смјела, јер показује да је БиХ далеко од одговорности, чак и у ријетким тренуцима када је у улози домаћина важним званичницима и региона и ЕУ.

Још горе је то што се овај посљедњи пропуст десио, а да претходно још нисмо стигли ни да заборавимо срамоту са званичником из сусједне Хрватске.

Надајмо се да ће немили догађаји подстаћи одговорне да убудуће одговорније раде зарад свих, јер овакве и сличне пропусте БиХ не може и не смије себи да дозволи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана