Фудбалско-политички циркус

Дарко Грабовац

"Убиј, убиј, Србина", паљење заставе Србије, политичке пароле... постали су редован овосезонски декор на стадиону Фудбалског клуба Жељезничар у Сарајеву који праве присталице "плавих са Грбавице" на првенственим утакмицама. Тако је било прије неколико седмица против бањалучког Борца, а и минуле суботе против Славије из Источног Сарајева.

Дисциплински органи су већ кажњавали "Жељу" новчаним казнама због испада навијача, али они тјерају по свом и праве од фудбалског првенства у БиХ политички циркус.

Ништа то није чудно јер то што раде навијачка група "манијаци" одсликава право стање у "мултиетничком" Сарајеву, расположење тамошњег живља према једном од три конститутивна народа у БиХ - српском и свему што долази из Републике Српске.

Докле мржња може да иде свједочи и чињеница да су тренеру Славије Влади Чапљићу, који је дуги низ година носио дрес "плавих са Грбавице", псовали, ни мање ни више, него четничку мајку.

Можда је за некога дивљање "манијака" само навијачки инцидент, међутим, оно више говори о томе колико је БиХ подијељено друштво и колико је она немогућа као држава. Ни 17 година од рата национализам у Сарајеву није смањен, напротив има тенденцију раста.

Да ли се икада навијачи Жељезничара запитају како је појединим фудбалерима српске националности који на терену гину за дрес њиховог клуба са Грбавице када они скандирају "Убиј, убиј, Србина..." када, ничим изазвани, пале српску или заставу Републике Србије.

Драстичном расту шовинизма и национализма доприносе сарајевски медији и Фудбалски савез БиХ који олако прелазе преко дивљања "манијака са Грбавице".

Да је којим случајем у Бањалуци, Бијељини или Требињу запаљена застава БиХ или рецимо Турске дигла би се општа "буна" у Сарајеву, а већ сутра би клубови из ових градова играли без публике, а цијело становништво било би изложено медијском линчу јавних и којекаквих других сервиса и медија. Овако, то се десило у Сарајеву и то оном са префиксом "мултиетнички" па нема потребе за хајком и драконским казнама.

Док год једни мисле да су жртве, а да су други злочинци неће бити напретка. Није фраза, али распад бивше Југославије је почео на загребачком стадиону "Максимир" у чувеној утакмици Динамо - Црвена звезда. Можда је сличан сценарио већ на дјелу... Ко мари још за фудбал!

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана