Фудбалски злочин и казна

Дарко Грабовац

То што су Бошњаци прогурали у интерном договору међу фудбалским посленицима да “љиљани” никога не вријеђају, може да се схвати јер они су се борили за ту и такву заставу, али остаје нејасно који су то Срби у такмичарским и другим органима ФС БиХ то прихватили

Такмичарски органи Фудбалског савеза БиХ казнили су Фудбалски клуб Леотар са 1.500 марака, јер су његови навијачи на утакмици са Сарајевом истакли “транспарент” димензија 42 пута 30 центиметара са натписом “Косово је Србија”!

Образложење је да политичким паролама нема мјеста на фудбалским стадионима. Aко је тако по фудбалским прописима из Сарајева, сложићемо се да се и примјењују. Спорни транспарент није промакао службеним лицима утакмице, те су и написали пријаву.

Међутим, на том истом мечу свих 90 минута на дијелу трибине на којем су били навијачи Сарајева стајала је ратна застава такозване Aрмије РБиХ под којом су почињени многи злочини над српским војницима и цивилима у БиХ.

Она по интерним, али нигдје написаним прописима којих се, наводно, држе такмичарски органи ФС БиХ, није спорна. Дакле, застава под којом су се борили муџахедини и бјелосвјетски џихад ратници кољући српски живаљ по Озрену, Мајевици и другим дјеловима БиХ нема политичку поруку нити кога вријеђа. Под том истом заставом су Насер Орић и његова војна клика харали сребреничким селима са српским народом...

Исти амблем на рукаву су носили и они који су етнички очистили Сарајево пунећи јаму Казани српским лешевима, чистећи српску Брадину код Коњица, кољући по  Дервенти, Броду, Новом селу и другим дијеловима Посавине...

То је она застава под којом је Aтиф Дудаковић наредио убијање и паљење свега што је српско...

То што су Бошњаци прогурали у интерном договору међу фудбалским посленицима да “љиљани” никога не вријеђају, може да се схвати јер они су се борили за ту и такву заставу која и данас стоји у кабинету бошњачког члана предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића, али остаје нејасно који су то Срби у такмичарским и другим органима ФС БиХ то прихватили. 

Сви се правдају интерним договором, наводно, клубова, такмичарских органа и Комитета за нормализацију односа у ФС БиХ под изговором да такмичење иде а, у ствари, ради се о поданичком односу фудбалских представника из Републике Српске према Сарајеву зарад личних интереса и очувања фотеља!

Aко је парола “Косово је Србија” политичка, сулудо је да су фудбалски органи пустили навијачима да машу ратним заставама по стадионима.

Не тако давно, рат на просторима бивше Југославије управо је почео на фудбалском стадиону! Сви се сјећамо загребачког “Максимира”...

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана