Фудбалска (не)правда

Дарко Грабовац

Фудбалско Сарајево, што фудбалски клуб што фудбалска чаршија, никако да се помири са чињеницом да је све у вези са прекинутим сусретом Премијер лиге између Сарајева и Борца кристално чисто и да би све осим потврђивања одлуке Такмичарске комисије ФС БиХ да се утакмица региструје 3:0 за Бањалучане било погубно.

Неразумљиви су притисци да се Сарајеву омогући одигравање нове утакмице или да му се без борбе додијеле три бода па чак и пребацивање фудбалске лопте на политичко поље очигледно само зато што је Борац из Републике Српске. И ћорав је видио да су навијачи "бордо" клуба прекинули утакмицу утрчавајући на терен са упаљеним бакљама.

Да нема нејасноћа око примјене фудбалских правила, бар не би требало да их буде, поткрепљују и допунски извјештаји службених лица, који су угледали свјетлост дана. Делегат Радосав Кундачина из Требиња и главни судија Горан Параџик из Љубушког до танчина описују ситуацију. Из њихових извјештаја се може прочитати да полиција није могла да испразни трибину са навијачима Сарајева како би утакмица била настављена и да је из безбједносних разлога МУП Сарајевског кантона предлагао прекид утакмице. Па коме онда људи из Сарајева мажу очи и данима саопштењима увјеравају јавност како су сви услови за наставак утакмице били створени.

Остаје нејасно зашто је Апелациона комисија ФС БиХ развукла случај већ скоро три седмице, ко је и на који начин извршио притисак на њу да покушава заобићи оно што у претходним случајевима бар када је Борац у питању није заобилазила. Два пута су Бањалучани драконски кажњавани када су њихови навијачи утрчавали у терен против Жељезничара. Ни тада ниједном фудбалеру из Сарајева није длака са главе фалила, али нису жељели да се врате на терен из безбједносних разлога и све је било јасно. Добијали су утакмице са службених 3:0.

Тиме су избијени из рукава и онако мршави адути клуба са Кошева који тврде да су тобож неки тамо дјечачићи жељни пет минута славе све са упаљеним бакљама утрчали у терен без жеље да угрозе играче Борца.

Став Борца да не игра нову утакмицу или да у случају одузимања три бода иступи из лиге, има подршку спортске и фудбалске јавности не само у Српској већ и у БиХ. О томе свједоче и коментари на навијачким форумима по бројним интернет порталима. Правда и истина су на страни Бањалучана ма какву одлуку у сриједу донијела Апелациона комисија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана