Фудбалска фарса

Дарко Грабовац

Фудбалско Сарајево се опет потрудило да од премијерлигашког такмичења направи фарсу! Борац који је био трећи на табели који је часно и поштено на зеленом тепиху изборио право наступа у квалификацијама за Лигу Европе није добио лиценцу за међународну сцену вољом другостепене комисије за лиценцирање ФС БиХ.

Eто, тако, вољом административаца, спортска Бањалука, навијачи Борца и Градски стадион који задовољава стандарде UEFA неће дочекати да идуће сезоне виде неку инострану екипу па макар то била и једна утакмица! Али зато хоће Мостарци, и то Зрињски, који директ са девете позиције на табели оде у Европу! Срамота да већа не може бити! Могли су "фудбалски" посленици узети и неку друголигашку екипу из Федерације па је гурнути у Европу. Само нека је на штету клубова из Републике Српске и ње саме.

Поставља се онда сасвим логично питање која је сврха екипа из Републике Српске да играју Премијер лигу ако се унапријед зна да ће у Европу "велика четворка" из ФБиХ: Жељезничар, Сарајево, Широки Бријег и Зрињски.  Да је некоме од ових клубова, а било је таквих ситуација претходних сезона, запело због лиценце чекало би се до судњег дана, али за Бањалучане нема  попуста и милости!

Очигледно да Борац, Рудар Приједор, Леотар, Радник и Славија служе за попуњавање лиге и такмичарског календара, односно да играју за опстанак. Сарајевска и херцеговачка фудбалска клупска елита је за себе резервисала међународне утакмице.

Фудбалски савез Републике Српске и управе клубова из РС морају енергично да реагују, не само зато што је сада у питању Борац јер се то може сутра догодити Приједорчанима, Требињцима или Бијељинцима.

Фудбалској самовољи Сарајева мора се стати у крај по цијену разлаза са ФС БиХ јер тиме се неће ништа изгубити. Српским клубовима у Европу свакако не дају!

Сарајевска чаршија диригује шта и како треба да се ради, а  фудбалски послушници из Републике Српске очигледно само климају главом. Нико да дигне глас да стане у одбрану дигнитета и Савеза и Борца!

Фудбалским административцима БиХ као да није била довољна поука из кошаркашке АБА лиге који су такође изазвали силне пометње погрешним тумачењем евролигашких правила. На крају најбољи тим - Игокеа - извисила за директан пласман у кошаркашку елиту! Очигледно лигашка такмичења губе смисао.

Хипотеку за неиздавање лиценце носи и претходно руководство Борца које је новој агилној управи са Слободаном Радуљем на челу "увалило" врућ кромпир око добијање дозволе за учешће на међународној сцени.

Било како било, Борац неће угасити Сарајево ма колико год да се упиње јер неиздавање лиценце има много дубљу позадину и поруку од оне спортске и фудбалске!

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана