Фризирање научне бх. дијаспоре

Горан Маунага
Фризирање научне бх. дијаспоре

У најобразованију популацију БиХ, односно докторе наука и научноистраживачке раднике који се налазе у произвољно дефинисаној бх. дијаспори састављеној од тих интелектуалаца, спадају углавном Бошњаци.

Тачно таква изгледа "истина" изнесена у публикацији "Ко је ко у бх. дијаспори - доктори наука и научно-истраживачки радници" која је објављена у августу у издању Министарства за људска права и избјеглице БиХ, и коју је за издавача потписао министар Сафет Халиловић.

Наиме, од чак скоро 150 изнесених биографија, само њих 25 отпада на српске и хрватске научнике. Све остало су бошњачки доктори наука.

Иако Халиловић тврди да се неки нису одазвали позиву и иако позива на сарадњу и указивање на имена која треба унијети у нова издања публикације, нема шансе да се оваква "грешка" поткрала случајно и да све није помно испланирано.

Само из Сарајева, ван граница БиХ, тренутно је расељено  стотине доктора наука Срба, као и Хрвата. Они се, па чак ни они који су из тог града избјегли почетком или у току рата у БиХ, нису нашли у овој књизи.

Јасно је, дакле, да се ради о искључиво и циљано бошњачкој публикацији. Зато би Министарство за људска права и избјеглице БиХ послије овога требало да промијени назив у  Министарство за бошњачка права и избјеглице БиХ.

Поред овог великог и смишљеног пропуста, у овом министровом послу нашла су још су два слична.

Наиме, у буџету уопште не постоји ставка за штампање ове публикације. Ништа не значи то што Халиловић тврди да су трошкови припреме и издавања износили "само" 6.669 марака и да су све друге послове око тога радили запослени у току редовног радног времена.

A ни то није у реду, јер ниједан запослени Србин или Хрват у том министарству, ако има таквих, не би требало да у току радног времена за штампу припрема чисто бошњачку публикацију.

И треће, откуд министру Халиловићу право да на своју руку, произвољно, дефинише шта је то, уопште, бх. дијаспора и ко све у њу спада? То он никако не би смио да ради јер Представнички дом Парламента БиХ још није ни усвојио Закон о дијаспори.

Очигледно је да је код нас све могуће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана