Фотеље нове, задаци стари

Ведрана Кулага Симић

БиХ је на корак да добије нову власт, односно нови сазив Савјета министара, у којем ће бити нових, али и добро знаних лица.

Подјела изборног плијена почела је, коначно, након дуже од годину од када је познато ко је добио највеће повјерење бирача који су изашли на изборе у Републици Српској и ФБиХ.

Дио странака, које чине блок изборних побједника, откриле су своје карте и објелоданиле кога из својих редова виде у министарским фотељама, али и у оним замјеничким. Ријеч је, махом, о страначким узданицама, које су добро познате и политичким противницима, али и грађанима у БиХ, који су их већ гледали у истим или неким другим улогама на политичкој позорници.

Позиције су тако, више-мање, попуњене, а с те стране остало је само да и Бошњаци званично кажу кога ће поставити на функције које су им припале у расподјели, па да предсједавајући има комплетан списак особа са којима ће, или би барем требало да уско сарађује у наредним мјесецима.

Као што су позната лица која ће чинити нови сазив Савјета министара БиХ, познати су и задаци који су пред њима, а до рјешења треба они да дођу. Она морају да буду права, јер ова земља нема много времена да се игра, односно да се играју они који су на позицијама.

Стварање предуслова за подизање плата радницима, нова радна мјеста, економску и политичку стабилност, рјешавање мигрантске кризе која дуго тресе БиХ, креирање мапе пута ка ЕУ... само су неки од послова који их већ чекају на столовима.

Рукави се одмах морају засукати. Ни један од тих проблема се неће сам од себе ријешити, а мало који може самостално да ријеши само један од нивоа власти у БиХ, јер сарадња мора да постоји.

Јасно је да ће нови министри у своје кабинете примити нове сараднике, али би требало да изаберу људе који знањем и квалификацијама могу да и помогну, а не само да олакшају заједничку касу. Ваљда у својим страначким редовима имају такве, јер им такви требају и требаће им.

Углавном, доста посла је пред њима, а оцјена њиховог рада доћи ће брзо. Не може се само сједити и говорити “морамо”. Треба саопштити да је нешто и “урађено” и да то на личним примјерима виде они који су им омогућили да уживају привилегије на заједничком нивоу. А листа је подужа.

Није поента само да се подмире политички апетити, већ да се из дана у дан, путем договора и компромиса, ти који су се ухватили у то коло, тако ухвате и у коштац са животним проблемима свих у БиХ. А и та листа је подужа, чак и дужа од оне на којој су привилегије.

Нови министри на нивоу БиХ, те у Републици Српској, ФБиХ и кантонима свој посао морају радити одговорно и за добробит свих. Замјена је увијек опција ако резултати изостану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана