Фотеље из Стразбура

Дарко Момић

Европски суд за људска права у Стразбуру као кровна европска организација када је ријеч о споровима у којима грађани туже државе и њихове институције због повреда њихових права недавно је направила преседан директно задире у уставни поредак и политичко уређење БиХ. Овај суд је пресудио у корист Мостарке Имре Баралија која је поднијела тужбу против БиХ због дискриминације и ускраћивања њених бирачких права у граду на Неретви. И нико не спори да је суд у праву, јер су заиста нарушена њена права, тако да у пресуди апсолутно ништа не би било спорно да се не спомиње Уставни суд БиХ, односно да се највишој правосудној институцији у БиХ не дају права која има законодавни орган или конкретно Парламентарна скупштина БиХ.

Појашњења ради, поменутом пресудом наложено је Парламенту БиХ да у року од шест мјесеци измијени своје законодавство и омогући да се у Мостару одрже избори који нису одржани још од 2008. године на којима ће апеланткиња моћи да оствари активно и пасивно бирачко право. Уколико парламент то не уради, суд у Стразбуру је навео да “Уставни суд БиХ може да донесе правила по којима ће бити одржани избори”.

Другим ријечима, Уставном суду БиХ дата је улога законодавца што је опасан преседан који у будућности може БиХ да одведе ко зна гдје и да изњедри погубан сценарио. Што је најважније и судећи према досадашњој улози међународног фактора на ситуацију у БиХ, а под међународни фактор свакако спада и суд у Стразбуру, тај сценарио би вјероватно био много погубнији по Републику Српску, него по БиХ.

Нажалост, исто тако погубно је то што огромна већина оних којима су пуна уста бриге за Републику Српску, без обзира с које стране политичког спектра долазили, није придала никакву пажњу спорној пресуди суда из Стразбура, нити се огласила овим поводом. Њима је очигледно много важније борба за фотеље на овом или оном нивоу, него чињеница да данас-сутра могу да остану без тих фотеља.

Елем, радује ипак што постоје, иако ријетки, одговорни људи и на одговорним позицијама који препознају каква се опасност крије иза пресуде у случају Мостара и који схватају да по истој матрици суд у Стразбуру сутра може Уставном суду БиХ дати у надлежност да донесе било какав закон или одлуку којој се отворено противи Република Српска, рецимо некакав закон или одлуку о уласку БиХ у НАТО.

И шта онда?! Нећемо је спровести, као ни више од стотину других пресуда Уставног суда БиХ?! Било би лијепо, али само да то нечињење не изазива језу и бојазан да ће једног дана све то доћи на ред и да ће неко сигурно одговарати због неспровођења тих пресуда. Ма какве оне биле!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана