Формирање власти

Жељка Добрић
Формирање власти

Лидери партија у БиХ треба да се договоре и формирају власт, треба да говоре "једним гласом", што прије да оспособе за рад институције БиХ и наставе пут европских интеграција.

То су поруке са којима у БиХ посљедњих дана долазе званичници међународне заједнице покушавајући да убиједе политичаре у БиХ да је крајње вријеме да институције на нивоу Федерације БиХ и БиХ почну са радом.

Ових дана у БиХ је бивши високи представник у БиХ Мирослав Лајчак, представници Владе Словеније, а БиХ је била тема и засједања министара спољних послова ЕУ.

Не желе они да кажу да намећу рјешења, што је добро, али не желе ни да адресирају одговорност. A добро се зна да је кочничар формирања власти очигледно СДП и њен лидер Златко Лагумџија. Доказ тој тврдњи је тај да су два ХДЗ-а са једне стране и СНСД и СДС са друге стране успјели да се договоре, да су њихови приједлози у складу са Дејтоном, изборним резултатима и досадашњим правилима формирања власти на нивоу БиХ, али нису у складу са позамашним апетитом и жељама Златка Лагумџије.

Ове седмице у Бриселу су се састали и министри спољних послова Европске уније који су за БиХ имали тек мало времена и била им је споредна тема, јер су били важнији немири у Либији. То је још један доказ да је на лидерима и грађанима да одлуче шта ће радити сутра.

Република Српска је безброј пута показала да је спремна за разговор, али да он мора да буде у складу са одредбама Дејтона и да морају да се поштују права свих народа са чим се слажу и Хрвати. Чврст, али нереалан став има једино СДП, и око ње окупљене странке, који и не показују иницијативу нити жељу да се договоре или да попусте.

Из Европске уније поручују да ће ојачати своје присуство, али да неће да намећу или утичу на лидере у БиХ, што нас опет враћа на почетак и одлуке које су на нама.

Поново ћемо имати проблем са свим Лагумџијама који ће било какве конструктивне договоре водити у ћорсокак, блокаду и назадовање, ако не схвате шта нам то странци поручују.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана