Формирање власти

Жељка Добрић
Формирање власти

Република Српска, само десетак дана послије објављивања званичних резултата општих избора, успјела је да заврши формирање Народне скупштине Републике Српске, инаугурише предсједника и потпредсједнике Српске и започне процедуру избора делегата за Дом народа у Парламенту БиХ и Вијећу народа РС.

Тај рок је и планиран, а ново руководство Народне скупштине РС формирано је уз максималну могућу сагласност свих који су освојили мандате, што је добро и охрабрујуће.

То значи да неће бити значајнијих застоја у функционисању власти РС, а самим тим смо и корак ближе формирању комплетне власти.

За петнаестак дана требало би да буде познато и име будућег мандатара Владе РС, послије тога и будућих министара. Према томе, Република Српска у идућу годину требало би да уђе са формираном комплетном влашћу.

Идеално би било када би у догледно вријеме био усвојен и буџет.

Колико је битно да у идућу годину уђемо са функционалним министарствима која ће радити у пуном капацитету, битно је и да имамо прецизан финансијски план како не би било непотребних и непромишљених трошења.

Како је кренуло, ни око тога не би требало да буде већих проблема.

Новоизабрани носиоци законодавне власти јуче су у НСРС показали политичку зрелост и опредијељеност за унапређење демократије, јер је покренута иницијатива да се уведе и трећи потпредсједник НСРС, који би био из опозиције и тиме би и опозиционе странке имале већег утицаја.

Посланици су се лако договорили и о избору предсједника и потпредсједника Скупштине.

Формирање законодавне власти, очигледно, је озбиљно испланирано, што ће Републику Српску ставити у добру стартну позицију и за формирање власти на нивоу БиХ, јер ће до тада њена власт увелико функционисати.

A то нам је најбитније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана