Формирање власти

Жељка Домазет

Шта све БиХ може да очекује у наредне четири године најбоље говори тракавица у вези са формирањем власти на нивоу БиХ и у Федерацији чији се крај и не назире.

Већ је исцурио пети мјесец од избора а коалициони партнери на овим нивоима власти нису успјели да се издоговарају ко ће сјести у коју фотељу. Када се до каквог-таквог договора коначно дошло, испливала је на површину, благо речно иронична чињеница да је међу кандидатима за министре у федералној Влади вишак Срба и да су у силним комбинаторикама неки заборавили како су се национално изјашњавали уочи избора, а потом су у својој брзоплетости за једно министарство у Савјету министара БиХ предложени министар и замјеник исте националности.

Како се већ незванично увелико прича, да би се ова национална комбинаторика како то устав и закон налаже посложила како ваља, доћи ће до преслагивања па ће замјеник министра цивилних послова и замјеник министра транспорта и комуникација замијенити мјеста. Сама та чињеница довољно говори колико се у предлагању водило рачуна о стручности оних којима се одређени ресори додјељују па стога не чуди чињеница да ће нас у наредне четири године водити професори латинског језика, филозофи или људи без дана искуства у ресорима који су им повјерени.

Колико је трка за функције слатка најбоље говори и податак да су чак петорица страначких кадрова за Савјет министара, изгледа у журби, заборавили у обрасцима које су требали попунити за Централну изборну комисију податке о животним сапутницима и родитељима па чак и оне о становању. Кад толико знају податке о својим најближима онда је јасно какву ће нам перспективу и просперитет донијети у наредне четири године. Да није трагично било би смијешно.

И док коалициони партнери из седмице у седмицу најављују да ће власт како на нивоу БиХ тако и у Федерацији бити формирана најкасније наредне седмице, за то вријеме Влада Српске, коју здушно критикују без икаквих аргумената, обиљежава и сумира стотину дана свог рада.

Ако ствари буду текле како су отпочеле и ако се коначно власт на нивоу БиХ и у Федерацији формира у догледно вријеме, готово је сигурно да ће је пратити честе турбуленције које су обиљежиле и дани њеног формирања. Сасвим сигурно напретка ће бити мало а потреса неће фалити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана