Фонд здравства

Драгана Келеч
Фонд здравства

Кажу да здравље нема цијену, да је најважније и да га ништа на овом свијету не може замијенити. Да је тако сви ми то добро знамо, иако то често заборављамо. Сјетимо се тек када нам болест закуца на врата!

A када стигне болест, стижу и многобројни трошкови за лијечење, боловање...

Ипак, на овим просторима, али и шире, постоји и један проблем друге природе, а то је да поједини осигураници неријетко настоје да неоправдано искористе одлазак на боловање, због чега би комисије које су надлежне за ову област морале боље да раде свој посао.

У Српској, из године у годину, све више је осигураника који траже рефундације за боловање. A да је тако показује и Извјештај о пословању и годишњем обрачуну Фонда здравственог осигурања РС за прошлу годину, према којем су трошкови боловања у 2010. години у односу на 2005. годину повећани за чак 419,31 одсто, и да су са годинама наставили да расту.

Број осигураника који су лани поднијели захтјев за рефундацију боловања био је 18.632 и мањи је за 517 осигураника у односу на 2009. годину, али је већи за 5.537 осигураника у односу на 2008. годину.

И ту долазимо до проблема. Фонд здравства је на кољенима, а број оних којима је лијечење "потребно" све већи.

Једначина није нерјешива. Ревидирати боловања, од којих већина не да није оправдана, него је и срамна.

Само у 2010. години трошкови Фонда здравства за накнаде боловања осигураника у Српској били су већи за 2,5 милиона марака од планираних, јер је умјесто десет за ове намјене потрошено више од 12,5 милиона марака.

Да ли због тога да критикујемо овај фонд? Да, наравно! Да ли да критикујемо све надлежне институције и власти? Зашто да не! Да ли да критикујемо сами себе? О, да, кривица је и наша!

Највише треба да критикујемо систем који је дозволио малверзације и смутње, па је свима који из било којег разлога не желе да раде, омогућено да иду на боловање.

Ипак, 55 милиона марака није отишло само на боловања.

Наша будућност је у нашим рукама, као што је право и сваког грађанина у Српској да зна гдје је то све Фонд здравственог осигурања РС новац трошио. Исто важи и за остале фондове и јавне институције.

Сви имамо право да знамо хоћемо ли се сутра моћи лијечити или не.

Не смијемо да дозволимо да наше здравство добије неизљечиву болест, а још мање не смијемо да га пустимо у пропаст, ако за њега још увијек постоји лијека!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана