Фонд за лијечење дјеце

Данијела Бајић

Да се у муци познају јунаци најбоље доказује посљедња одлука одговорних да се и из буџета РС и локалних заједница за лијечење дјеце у иностранству мјесечно издваја 0,025 одсто од укупног износа прикупљеног новца.

С обзиром на то да је неупоредива разлика између тих буџета и плата грађана, ова ставка, која је увршћена у приједлог закона о фонду солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству, биће од немјерљивог значаја. Идеју или сугестију о издвајању новца за лијечење дјеце и из буџета, чија год да је била, подржали су готово сви представници градова и општина, а вјерујем да ништа против није имао ни предсједник РС, који је и сам покренуо сву ову причу.

Кроз разговор са појединим челницима локалних заједница створен је утисак да су једва чекали, јер то би за њих био само један у низу хуманитарних пројеката које спроводе, без обзира на лошу ситуацију. 

Овај закон, који је ујединио и власт и опозицију, руку спаса пружиће многобројној дјеци чији родитељи нису у могућности да их пошаљу на лијечење у иностранство о свом трошку. Таквих малишана је, нажалост, све више, чији животи тренутно зависе од хуманитарних позива и акција, које у посљедње вријеме многи грађани и злоупотребљавају.   

Тих 0,25 одсто сигурно неће много оптеретити како РС и локалне заједнице, тако ни грађане, који ће тај новац од плата издвајати на добровољној основи.

Оно што је такође важно, сав прикупљени новац и његова расподјела били би транспарентни. На сајту фонда свима ће бити омогућено да само једним кликом јасно виде коме је новац додијељен, у ком износу и колико га је још преостало за лијечење дјеце.

Неке од примједби на нацрт, који је усвојен у јулу, односиле су се и на то да се прецизније доради правилник који предвиђа питања као што су ангажовање стручњака из иностранства, кућно лијечење, набавка апарата и хуманитарни број.

Захваљујући томе више ниједна клиника у свијету која се бави неопходном врстом лијечења малим херојима не би требало да буде далека, јер се не каже џаба "све се може кад се, у овом случају велике, руке сложе".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана