Фонд за лијечење дјеце

Драгана Орловић

"Сви идеали свијета не вриједе сузе једног дјетета", говорио је чувени Достојевски. Нажалост, у данашњем свијету много је патње и суза управо дјечијих, а најтеже су оне које су настале због разних опаких болести и сазнања родитеља да им не могу помоћи.

Да им недостаје новац за скупу терапију или операцију и да им не преостаје ништа друго него да се обрате некој од хуманитарних организација, а потом моле за отварање хуманитарног броја и чекају помоћ добрих и хуманих људи.

И док се све те процедуре обаве, а затим из дана у дан броје СМС поруке и марке скупљене за лијечење, пролази драгоцјено вријеме, које је у свим тим биткама један од најгорих непријатеља болесних малишана.

Управо то губљење времена у Српској ускоро ће постати прошлост. На љето ће, како су јуче саопштили надлежни, бити основан фонд, за који би сви запослени издвајали 0,25 одсто нето плате и тиме пружили шансу малишанима да оздраве и да живе као већина њихових вршњака.

Фонд солидарности за лијечење дјеце обољеле од ријетких обољења, како ће вјероватно и да носи назив, биће формиран у оквиру Фонда здравственог осигурања. Управљање тим фондом солидарности неће изискивати никакве додатне трошкове, јер би се водио у постојећој администрацији, уз засебан управни одбор и стручну комисију који би радио без накнаде и транспарентно.

И Савез општина и градова биће обавезан својом посебном одлуком да пропише општинама да учествују са становишта уплата у овом фонду, а свој допринос ће дати и одређене институције РС.

За све оне који сваког мјесеца буду учествовали у овој хуманој мисији охрабрујућа је вијест да ће становници Републике Српске у сваком тренутку моћи видјети стање прилива и одлива средстава, као и све одлуке које се доносе.

Захваљујући томе неће бити простора, ни могућности за било какве малверзације. Сав новац који стигне у фонд отићи ће у праве руке - за лијечење тешко болесне дјеце.

А њихови животи неће више зависити од било каквог хуманитарног броја. Имаће шансу на лијечење, имаће шансу на живот.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана