Фонд за црне дане

Данијела Бајић

У страху и неизвјесности од новог затварања и отказа, као на почетку пандемије вируса корона, маса становника одлучила је да са рачуна подигне само онолико новца колико је потребно за основне мјесечне потрепштине, а да остатак оставе за црне дане.

Изузетак нису ни они који новац сами од себе сакривају у прочитаној књизи или испод душека за "злу не требало" ситуације ако се изненада затворе банке.

То је само један од доказа да је пандемија из коријена промијенила навике код људи, посебно у оних у БиХ који све мање троше, односно све више штеде. Људи у страху од заразе не желе да изађу из куће, а камоли да оду да нешто потроше.

Иначе, није лако одвајати са стране, али увијек треба размишљати и о томе да нас, нажалост, понекад може задесетити и нешто лоше. У случају отказа или болести, новца увијек треба имати у штеку. Више ушпараног новца у данашње вријеме значи и мање бриге, а самим тим и мање стреса.

Да живимо у савршеном свијету, сви бисмо имали свој фонд за црне дане, а не само када је у најави нека криза.

Између плаћања рачуна, трошкова становања, отплате аутомобила, рођендана, годишњих одмора те свих осталих трошкова које кроз годину имамо, тешко је замислити да било коме од плате остане довољно новца који би могао одвојити са стране. Чак и они са високим приходима могу понекад посрнути покушавајући ставити новац на страну.

С друге стране, колико год штедња била добра одлука за грађане, економисти поручују да то и није баш најбоље рјешење, поготово сад, за вријеме пандемије, када су због мање потрошње плате и бројна радна мјеста под знаком питања.

Откада је уведен карантин у зељама широм свијета, људи не троше на путовања, ресторане и одласке у биоскоп. Такође, како с времена на вријеме раде од куће, мање новца је потребно и за гориво.

Новац који су иначе трошили на споменуте ствари сада остављају у штеку, бар ако је судити по статистици да грађани БиХ у банкама чувају рекордних 13,35 милијарди КМ, што је за 454 милиона више у односу на прошлу годину.

Докле ће потрошачке навике изгледати овако, нико не зна. С обзиром на тренутно стање када је ријеч о вирусу корона, није јасно када ће се и хоће ли ситуација вратити на "нормално". Зато осим штедње и вјеровања у боље сутра ништа нам друго не преостаје. +++


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана