Фонд солидарности

Драгана Орловић

Народној скупштини Републике Српске упућен је нацрт закона о фонду солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству. Њиме је предвиђено формирање фонда, који би био у служби свих малишана којима је пријеко потребно лијечење у иностранству, а које им овдашње болнице, као и установе са којима Фонд здравственог осигурања РС има уговоре не могу пружити.

Било која од клиника у свијету која се бави неопходном врстом лијечења не би требало више да буде далека и недостижна болесним малишанима, што се нажалост до сада небројено пута дешавало.

Уз овај фонд сви ти мали хероји који се боре са ријетким и тешким болестима имали би, што је била и основна идеја за оснивање фонда, одмах на располагању  новац и могућност  да у што краћем року отпутују на лијечење. Добили би веће шансе да побиједе у својим најважнијим биткама, а уз њих и њихови родитељи, који пролазе праву голготу да би их спасили.

Дјецу више не бисмо спасавали СМС порукама, већ добровољним посебним доприносом од 0,25 одсто нето плате. Своје доприносе могли би дати сви који желе, од Савеза општина и градова РС, преко разних организација, удружења и установа...

Оно што је такође важно, сав прикупљени новац и његова расподјела били би транспарентни, јер би на сајту фонда свима било омогућено да само једним кликом јасно виде коме је новац додијељен, у ком износу и колико га је још преостало за лијечење дјеце, што је и предвиђено овим нацртом закона који је послат у скуштинску процедуру.

У плану је и да буду формиране посебне комисије са стручњацима, чији ће рад такође бити под непрестаним надзором. Постојаће цјелокупан контролни механизам у сваком моменту. Свака марка која стигне за лијечење дјеце била би потрошена за лијечење дјеце и нигдје друго. Посебно тијело у Народној скупштини РС вршило би управни надзор, а на челу тог надзора био би представник највеће опозиционе партије.

То би требало да буде фонд у коме би и власт и опозиција радили заједно и гдје ће виши циљеви превагнути у односу на политику, у сврху племенитог циља - оздрављење оних најрањивијих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана