Фонд ПИО

Жељка Добрић
Фонд ПИО

Посматрајући поступке и пословне одлуке које доноси директор Фонда пензијско-инвалидског осигурања Републике Српске Зоран Мастило неко са стране би могао да закључи једино да директори у РС нису одговорна лица, да су суверени у својим институцијама и да не подлијежу ничијој контроли и одговорности.

Мастило је узео себи за право да не поштује одлуке Владе, највишег извршног органа у Српској, па је чак покушао да смијени предсједника Надзорног одбора Фонда ПИО Даницу Пејовић коју је Влада именовала само који дан прије. Мастило се дрзнуо да смијени Пејовићеву, иако је то далеко изван његове надлежности. Не би то ни упола било проблематично да то не ради само зато што је проговорила о томе да је Мастило за оца и два стрица издејствовао лажирање рјешења како би им се повећале пензије. Да би прикрио трагове одбио је да податке о тим случајевима достави ресорном министарству. Тиме је показао да не поштује ни Владу, нити министра, нити Надзорни и Управни одбор Фонда ПИО.

Самоуправљач Мастило покушао је да оствари своје личне циљеве потурајући Управном одбору по други пут у само 30 дана одлуку о градњи зграде филијале у Требињу. На сумњива капитална улагања Мастило се одлучио у вријеме када се Фонд ПИО налази у највећој кризи, притиснут милионским дуговима и осуђен на пропаст без ванредне подршке из буџета РС. Изгледа да није његова брига како ће гарди пензионера исплатити биједна примања, јер га је Влада размазила дајући му неограничене количине буџетског новца.

И док се у Влади са сваком пензијом хватају за главу Мастило се бави приватним пословима. Зато се окружио "стручњацима" као што је и сам којима послушност плаћа кадровским становима као у златним годинама комунистичког режима.

Невјероватно је да један човјек може толико лоше да обавља свој посао и да институцију која је изузетно битан стуб Српске, јер опслужује више од 226.000 њених становника, доведе до пропасти. Aли није то само Мастилова грешка, већ и оних који плаћају његов нерад. За Мастилове авантуре одговорни су сви који су знали за његове пропусте, а ћутали су и пропустили да га санкционишу.

Недопустиво је да је један човјек важнији од 226.000 пензионера. И због тога неко треба да одговара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана