Фочански хан

Радмила Ђевић

Пролазници, представници власти, институције, историчари, географи, медији, путници, појединци, сви су упозоравали годинама да ће се фочански хан, национални споменик под заштитом, срушити и угрозити животе пролазника уколико се држава не побрине за њега. Упозорење се, нажалост, обистинило и једини сачувани хан у БиХ се срушио.

Да ли ће се све што је под заштитом ове државе урушити!? О коме, заправо, брине БиХ? 

Небрига о културно-историјском насљеђу само је још једна ставка на поприлично дугом списку ствари о којима БиХ не мари. За све оне којима је криза утицала на меморију, подсјећање.

Фочански хан саградио је Мехмед-паша Кукавица 1758. године. Красио је Фочу, а није издржао ратни вихор ни зуб времена. Комисија за заштиту националних споменика БиХ прогласила га је националним спомеником, као и цијело подручје Пријеке чаршије у којој обитава. Од грандиозности и љепоте, спао је на руинирани остатак прошлости препуштен на милост и немилост балканског синдрома пропадања. Дозвољено је да у међувремену буде продаван у процесу приватизације, а годинама је био у приватном власништву. Однос приватника према културном споменику није ни маћехински, него и гори, али је раван односу државе према њима.

Оно што је најпоразније је да је и хан и култура и насљеђе, и споменици и баштина и историја у немилости државе која их је препустила да са њима мешетаре и управљају, да их злоупотребљавају мање или више знани ликови из миљеа, који се за штошта питају.

Гдје су државни добро плаћени службеници када се урушавају споменици културе, питају ли треба ли помоћи? Да ли остају само у добро климатизованим просторијама својих установа, немају ли можда снаге или су и они у раљама законодаваца који се непромишљено бацају у рјешавање проблема и ту застану када схвате да за то треба имати и снаге и знања? Гдје је овој држави стратегија, акциони план и остале омиљене флоскуле којима се користи за оправдања када су у питању споменици културе? Ако су неки њени политичари вршили притисак да се поједини објекти и грађевине проглашавају споменицима, зашто их нема, када им исти пропадају?

Својом константном небригом БиХ је још једном показала да је најслабија карика. И да јој сигурно нико сутра неће подићи споменик!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана