Фочански дугови

Драго Тодоровић
Фочански дугови

Од избора 2004. године извршна и законодавна власт у Фочи су у сталној конфронтацији, и функционишу по принципу "повуци -потегни", што је ову општину довело у, благо речено, незавидан положај из којег ће тешко да се извуче.

Због непостојања скупштинске већине, начелник општине Фоча Здравко Крсмановић је, народски речено, ударао у клин, а Скупштина у плочу. Ово се дешавало нарочито онда када су у питању скупштинске одлуке и трошење буџетског новца.

Посљедица таквог натезања или инаћења било је неусвајање буџета прије двије године, па је Фоча постала невесели примјер за цијели региону, јер је суд морао да донесе одлуку о привременом финансирању.

Скупштина је често упозоравала на недомаћинско пословање и расипање буџетских пара, а начелник одговарао да је све по закону, а чак су урађене и двије ревизије.

Сада се ситуација додатно закомпликовала јер су на адресу локалних власти пристигли рачуни и судске пресуде према којима је општина Фоча дужна да исплати огромне дугове повјериоцима.

Да је ситуација алармантна, показао је извјештај Правобранилаштва РС око кога јединствене ставове имају и опозиција, али и дио скупштинске већине. И једни и други сагласни су - да није било инаћења, биле би избјегнуте бројне тужбе и пресуде.

A у извјештају пише да је чак 56 појединаца, фирми и институција лани преко судова у Требињу тражило од општине Фоча да им исплати укупно 2,4 милиона марака, што је превише за мали општински буџет. Многе су пресуде већ извршне и општина мора да плати дугове повјериоцима.

Одборник Српске радикалне странке РС Зоран Николић истакао је да је општина пред банкротом, јер још нису пристигли дугови општине из 2009. године, а потпредсједник општине Горан Мастило сматра да општини Фоча у овом тренутку "само Бог може да помогне".

И оно пара што "легне" у буџет брзо се пребацује повјериоцима у чију је корист пресуђено. Највише новца добила је "Хидроградња Пале", предузеће у коме је Крсмановић био некада директор. За то вријеме ускраћују се исплате социјалним случајевима, студентима, дјеци ометеној у развоју, школама, вртићу, Дому здравља и сличнима.

По свему судећи, дебљи крај у садашњој ситуацији извући ће порески обвезници, односно обични грађани који су најмање криви за туђи немар. A да ли ће они који су криви за тешку ситуацију у Фочи за то и одговарати, остаје да се види.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана