Фочански апсурд

Ведрана Кулага
Фочански апсурд

Када неко каже ријеч инвестиција, прве асоцијације би требало да буду задовољство, срећа, напредак и охрабрење, јер ето постоје инвеститори, страни или домаћи, који су заинтересовани и спремни да улажу и помогну развоју Републике Српске или неке од њених општина.

Чињеница је, изгледа ипак да не слушају сви исто и да не разумију језик на којем им се саопштава нешто што је за добробит њихове општине, регије и цијелог једног дијела РС.

У вријеме када је општа потражња за радним мјестима и када се сваки становник грчевито бори за то да заради коју марку за своју породицу и себе, када страни улагачи све чешће "заврћу славине", начелник општине Фоча Здравко Крсмановић обавијестио је јавност да је власт те општине против закључка Владе Републике Српске за прихватање концесионих понуда за три понуђача, који желе да граде четири хидроелектране на Дрини.

Не жели тако Крсмановић у својој општини инвестицију од 450 милиона евра, која ће у будућности обезбиједити нова радна мјеста, а локалним и домаћим фирмама омогућити послове.

Невјероватно је да један начелник, дакле главни човјек једне општине, није заинтересован за пројекат који само може да побољша живот оних становника који су га и довели на то мјесто. Или можда у Фочу сваког дана неко улаже 450 милиона евра, а да ми то не знамо?

Крсмановић тако покушава да "угаси" још неотворена радна мјеста, жели да отјера и оно мало улагача, који желе да свој новац дају баш код нас.

Фочански начелник каже да су у пројекту потпуно заобиђени интереси локалне заједнице, те да ће испаштати природна средина. При томе је заборавио да каже да је одавно упознат са овим пројектима и плановима, али до сада се није бунио због животне средине и угрожених интереса локалне заједнице.

Управо је и интересантно и што је тек сада, када су се за улагања заинтересовале реномиране свјетске компаније, Крсмановићу засметао пројекат изградње четири ХЕ на Дрини. Ипак морамо разумјети да је година дуг период, а да се лако мијења став из "да" у "не", а да за то не треба да постоји ваљан разлог. Јер нисмо чули да је Крсмановић појаснио о каквим се то интересима локалне заједнице ради.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана