Фочанске спортске игре

Драго Тодоровић
Фочанске спортске игре

Фоча има спортску салу какве се не би постидјели ни стари Грци! Изјави то одмах по изградњи овог објекта на десној обали Ћехотине, уз зграду Средњошколског центра, прије двије године један дугогодишњи спортски радник из Фоче.

Са њим су, плебисцитарно, дијелили мишљење и остали грађани Фоче.

Не знамо шта тај човјек мисли данас, када је на видјело доспјела правоснажна судска пресуда, према којој је општина Фоча дужна извјесном Халиму Хасковићу, власнику предузећа "Дампалма" на име одштете да надокнади 300 хиљада КМ, односно са трошковима судског поступка и каматама чак цијелих 420 хиљада марака.

Иако је ових дана у кулоарима и за скупштинском говорницом локалног парламента, на конференцијама за новинаре и сличним, било ријечи о тој теми, изречено много тешких ријечи и подастрти бројни папири као докази, обичном грађанину је тешко да појми праву истину о дворани и "дворанским играма" у Фочи, гдје већина људи не живи него "животари".

Да подсјетимо - извршна власт општине Фоча, са тек устоличеним начелником Здравком Крсмановићем, у постизборној еуфорији, кренула је крајем 2004. и почетком 2005. године у градњу градске спортске сале са око двије хиљаде мјеста. Узалуд су, сјећамо се, била упозорења скупштинске одборничке већине, како изгледа ту нису ријешени имовинско-правни односи.

Наиме, Хасковић је тада од "Сапоније" из Осијека купио око 800 квадрата земљишта са рушевним објектом у Фочи, гдје је касније изграђена фамозна спортска дворана. Хасковић је, као вјешт трговац, тужбу поднио тек 2007. године и, по свему судећи, то му се и исплатило.

Узалуд данас власти у Фочи тврде да једном плаћено земљиште "Сапоније" из Осијека ни по коју цијену неће платити и други пут, по астрономској судској пресуди. Они су, заиста суду, али веома касно, предочили споразум из 1982. године о накнади поменутог земљишта за три милиона тадашњих динара, али је суд нашао да се током жалбе не могу износити нове чињенице и предлагати нови докази. Да ли је општинска власт у Фочи, у еуфоричној, олимпијској трци за бирачима, заборавила на законске препоне које ће доћи главе општинској кеси?

Не укине ли Врховни суд РС извршење судске пресуде, у Фочи ће, извјесно је, многи остати и без игара и без хљеба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана