Фирме као на траци

Данијела Бајић
Фирме као на траци

Није ништа чудно у томе да поједине фирме из Србије, због проширења производње, махом оснивају огранке и у БиХ. У Српској поготово, јер порез на добит за д.о.о. износи десет одсто и један је од најнижих у региону. Да оснујете фирму не изађе вас много новца, 1.200 до 2.000 евра.

А ни живаца, јер не треба да берете бригу о запошљавању гомиле радника, довољан је само један који може да буде радник и директор у исто вријеме. Та погодност из снова очигледно је селотејп на који се многу залијепе, бар на прву, не размишљајући заправо стратешки шта и како даље. Најбољи показатељ за бум у вези са оснивањем тих и таквих фирми је статистика, а она показује да је скоро 75 одсто предузећа у БиХ регистровано на не више од десет радника.

Највећи број фирми се бави трговином на велико и мало, док су одмах иза предузећа са услужном дјелатношћу, а слична ситуација је и у околним земљама. Колико је то добро или лоше чак ни стручњаци нису стручни да процијене. Док једни тврде да је добро да постоје и таква привредна друштва, онима са супротним мишљењем погодују лоше вијести о константним гашењима фирми које су махом ницале као печурке послије кише. Тако је почетком фебруара ове године све редом зачудио податак да у овој земљи све може да пропадне, па и добра идеја о узгоју малина. То се управо десило са једном од 94 фирме које су у БиХ пропале у периоду од само 16 дана.

Слично је и са регионом. Људи се залете, неко им прода добру причу, а реалност их веома брзо сустигне и ошамари због лоших пословних процјена. Простора за залет свакако има у Црној Гори, јер тамо странац дозволу за боравак и рад добије за 20 дана, а отварање рачуна чека додатних дан или два. Отварање предузећа их кошта до 1.200 евра. У Словенији је оснивање повољније домицилном становништву, јер странци, уз додатну папирологију морају да издвоје око 3.500 евра, што је опет одлично узимајући у обзир лакши приступ европском тржишту. Све то је примамљиво и многи су, са жељом да буду сами свој газда, прогутали удицу, не размишљајући дугорочно и без ограде од евентуалних криза и турбуленција на свјетском тржишту.

Тако је било прије короне и рата у Украјини, што је изазвало праве мини-потресе, не само у свијету и региону, већ и у привредној крвној слици БиХ. Наравоученије гласи - није баш свако рођен да буде газда. Добро размислите шта ћете и како ћете са улагањем вашег новца. Предузетништво заиста може да буде профитабилно, али је то обично резервисано за талентоване и добро промућурне људе или оне са добром политичком позадином и добрим пријатељствима на “добрим” мјестима. Паметном доста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана